Under åren 2018 och 2019 gör energi- och klimatrådgivaren en insats för att öka kunskapen hos framför allt villaägare på landsbygden och lantbruksföretag om solel.
Eva Hansson är Energi- och klimatrådgivare i Ystad och Tomelilla. Hon erbjuder gratis och opartisk rådgivning i energifrågor till företag, föreningar och privatpersoner. Genom insatsprojektet arbetar hon just nu extra mycket med just solel.
– Det finns flera olika skäl till att detta är extra aktuellt just nu, säger Eva. Ett av dem är förstås det statliga investeringsstödet som just nu ligger på 30 procent. Där finns en pott som man kan söka pengar ur och bidraget delas ut så länge pengarna räcker.
Riksdagen sa nyligen ja till regeringens förslag om några ändringar i plan- och bygglagen. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler eller solfångare på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna eller solfångarna måste följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen. Men även fortsättningsvis krävs bygglov för solenergianläggningar på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även för sådana åtgärder inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
Som första informationsinsats i projektet har Eva kontaktat alla byalagen och erbjudit sig att komma ut och berätta om möjligheterna med solel.