Quantcast
Channel: Nyheter från Ystads kommun
Viewing all 443 articles
Browse latest View live

Bilder i kampen mot erosionen

$
0
0

Användarnas bilder kommer till nytta i kamp mot erosionen med ny karttjänst

I början av året efterlyste kommunen bilder längs kusten från julstormen och högvattnet efter nyår. Nu finns äntligen en karttjänst där flitiga fotografer kan lägga upp sina bilder direkt i en karta.

Användares bilder om erosionen

Karttjänsten är enkel att använda direkt från mobilen eller datorn. Bilder som är tagna med mobiltelefonen innehåller ofta information om var bilden togs, så då hamnar bilden automatiskt på rätt plats.


Ystad är årets ljusby

$
0
0

Styrelsen för Österlen lyser har utsett Ystad till årets Ljusby 2017. Enligt föreningen är Ystad en viktig del och knutpunkt i regionen Ystad-Österlen där stora delar av besöksnäring och utvecklingsfrågor samordnas på ett framgångsrikt sätt.

Österlen lyser arrangeras runt om på Österlen Alla Helgons helg den 3-5 november 2017.

- Det är just variationen av aktiviteter och ljusets förmåga att lysa upp, även om det bara är en enslig marschall, som skapar Österlen Lyser säger ordförande Lars Ottosson.

Mer om Österlen lyser här.

Europeiskt initiativ för att miljöcertifiera film- och tv-branschen

$
0
0

Det nya Interreg projektet Green Screen har nu lanserats. Projektet ska verka för att den europeiska film- och tv-branschen ska minska sina koldioxidutsläpp och bli miljövänligare.

Detta femåriga projekt med en budget på 2 m euro leds av Film London och innefattar samarbete och erfarenhetsutbyte mellan nio olika organisationer i Europa. Dessa representeras av London, Paris, Bratislava, Bukarest, Rzeszow, Malaga, Flanders och Ystad. Den brittiska konsultfirman Greenshoot är också med i projektet för att bidra med sitt expertkunnande inom miljövänligt filmande.


Med mer än 1000 produktioner i Europa årligen är projektets huvudmål att förbättra regionala policyer för filmindustrin i Europa och att hjälpa filmbolagen att styra mot mer hållbara och miljövänliga sätt att filma och därmed minska koldioxidförbrukningen.


De åtta regionerna kommer att arbeta sida vid sida med experter från filmindustrin, politiska intressenter och
övriga regionala aktörer för att driva detta arbete som redan pågår i bl a London, Flanders och Paris. Tanken är att övriga regioner ska lära sig av dessa.


Målet för Ystads kommuns del är att på sikt bidra till gemensamma riktlinjer och modeller för miljömässigt hållbar filmproduktion i Sverige.

Läs mer här.

Retoy - byt kläder och leksaker 1 april

$
0
0

Lördagen den 1 april byter vi saker i Ystad – ett billigt och miljövänligt sätt att förnya leksaksamlingen, hitta ny spännande vårläsning och uppdatera din garderob!

Retoy, klädbytardag och bokbyteri i Ystad 1 april

Retoy på Stadsbiblioteket i Ystad

Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Hos Retoy kan du även leka och rita teckningar om dina rättigheter.

 

Vad är ett leksaksbyte?

  • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
  • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
  • En möjlighet för barn att introduceras till och praktisera barnkonventionen genom att leka, uttrycka sin mening och bli lyssnade till.
  • Ett tillfälle att rensa ut giftiga och farliga leksaker. Tillsammans med Blocket har vi tagit fram rutiner kring att sortera bort leksaker med farliga kemikalier under leksaksbytet.

 

RetoyVisste du att? Barnen kan spara bytesstämplar till andra bytestillfällen. Retoys stämplar gäller på alla leksaksbyten.

Läs mer om Retoy och hur du förbereder dig på www.retoy.se/sa-har-gar-det-till/

Tid 10.00–14.00

Plats: Stadsbiblioteket, Surbrunnsvägen 12 i Ystad

Samarbete med Ystads Stadsbibliotek, Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun, Sysav och Fairtrade.

 

Fairtrade

Fairtradebananerna bjuder alla barn på bananer och berättar om hur Fairtrade kan bidra till en mer hållbar värld.

 

Sagostund

Kl. 13.00 är det sagostund om fantasidjur och sedan pysslar vi.

 

Bokbyteri på Stadsbiblioteket i Ystad

Står det böcker hemma i bokhyllan som du inte längre läser? Ta med dem till Stadsbiblioteket och byt till några andra på vårt bokbytarbord. Bytesaktiviteten pågår mellan 10.00 - 14.00. Blir det svårt att välja finns kunnig personal på plats.

 

Naturskyddsföreningens klädbytardag på Ungdomens Hus

Ta med kläder du inte längre använder och byt mot nya, bra för både plånboken och miljön! Charlotta Kaino från den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene är där med symaskin och tips på vad som passar och ändringar, Salong E & V har en stylinghörna på plats, där de stylar gratis på alla som vill, och kommer att lotta ut miljövänliga styling-produkter, och Lena Hartell Stockhaus från Returhantverket i Skurup visar exempel på hur du kan återbruka gamla kläder.

Så här går det till att byta kläder

  • Du tar med dig upp till 10 fina och fräscha plagg.
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

 

Läs mer om Naturskyddsföreningens Klädbytardag på www.naturskyddsforeningen.se/klädbytardagen

 

Tid: 10.00 - 13.00

Plats: Ungdomens Hus, Industrigatan 8 i Ystad

 

Samarbete med Naturskyddsföreningen, Ungdomens Hus, Marietorps naturskola, Avfallsenheten i Ystads kommun, Fairtrade, Studiefrämjandet, Returhantverket i Skurup, salong E & V och den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene.

 

Reservera lördagen den 1 april i din kalender, detta får du bara inte missa!

Affisch Retoy

 

Affisch klädbytardag

Vi håller rent i Ystad

$
0
0

Anmälan till Vi Håller Rent-kampanjen för 2017 är nu öppen. ​Förra året deltog fler skräpplockare än någonsin i Ystad och ystadbornas engagemang och insatser mot nedskräpning innebar att Ystad hamnade på 18:e plats i Håll Sverige Rents kommunranking. Varmt välkommen att delta även i år!

Vi Håller Rent 2017!

Skräpplockning på strandenVarje år deltar Ystad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Vi Håller Rent-kampanjen är ett bra verktyg för kommuner som vill engagera sina invånare för en renare kommun. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att påverka sin närmiljö till det bättre och för att visa att nedskräpning inte är okej.

 

Anmälan

Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion.

 

 

Anmäl din verksamhet på www.hsr.se/vihållerrent senast den 26 mars. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken.

 

Gemensam skräpplockaraktivitet

Ystads kommuns officiella skräpplockarveckor pågår under veckorna 17-20. Årets gemensamma skräpplockaraktivitet blir torsdagen den 11 maj kl. 13.00 - 14.30. Då samlas frivilliga vid Rådhusparken för att tillsammans plocka skräp och visa att nedskräpning inte är okej. Vi som tar emot dig på plats är Emma Nilsson, miljöstrateg, Mona Skoog, miljö- och klimatstrateg Andrea Nowag, kommunekolog och Carolina Palm, folkhälsostrateg, på Ystads kommun.

 

Glöm inte anmäla dig på Håll Sverige Rents hemsida och ange att du kommer att delta denna dag!

 

För mer information besök www.hsr.se/vihållerrent

 

Upphandling som skapar innovation

$
0
0

Hur frigör vi innovationspotentialen i vårt upphandlingsarbete? Innovationsupphandling handlar om att sätta behoven i centrum och att hitta de mest effektiva lösningarna på specifika behov. Välkommen på lunchmingel och seminarium den 2 maj på restaurang Lite mer i Ystad.

Kommunen arbetar varje dag med att skapa mesta möjliga värde för medborgarna. Men hur frigör vi innovationspotentialen och stimulerar näringslivet att utveckla nya innovationer som hjälper oss att bli ännu bättre?

brygga saltsjöbaden

Under eftermiddagen presenteras Skurups och Ystads gemensamma projekt ”Innovationsupphandling - arbetsmodell för små och medelstora kommuner”.

Välkommen att samtala och delta i detta nätverk av innovativa skånska kommuner.

Deltagare

  • Skurups och Ystads kommuner
  • Vinnova informerar om finansieringsmöjligheter och ger råd kring innovation i offentlig sektor.
  • Niklas Tideklev från Upphandlingsmyndigheten ger råd om inköp av innovation
  • Catharina Piper från Ystads Näringslivsråd och Lindahl berättar hur man genom innovationsupphandling kan stimulera näringslivet.

Vi inleder med lunchmingel!

Plats: Restarang Litemer, Björnstjernegatan 6, Ystad

Tid: 2 maj kl. 12-15.30

Anmäl dig här. Vi behöver din anmälan senast den 26 april.

Evenemanget är kostnadsfritt - välkommen!

Släck för klimatet

$
0
0

Lördagen den 25 mars mellan klockan 20.30 och 21.30 uppmanas världen att visa sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid.

Earth Hour är världens största miljömanifestation då miljontals människor över hela världen visar sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid. I år handlar Earth Hour i Sverige också om två riktiga klimatvärstingar: biffen och butiken.

Läs mer på WWF:s hemsida om hur maten vi äter och prylarna vi köper påverkar vår planet, få tips på vad du själv kan göra åt det och viktigast av allt - uppmana Sveriges politiker att göra det lätt och lönsamt att leva klimatsmart!

 

Visa ditt deltagande genom att anmäla dig till Earth Hour-evenemanget på Facebook.

Ystads kommun visar sitt engagemang och stöd i miljömanifestationen genom att visa upp verksamheter i Ystad som har fokus på återbruk och cirkulär ekonomi. Flera av ikonbyggnaderna i Ystad kommer också att släckas under Earth Hour, bland annat vattentornen.

Släck för klimatet!

Biljetter till VM-kvalfesten släppta

$
0
0

Den 13 juni avgörs det om Sverige får spela handbolls-VM eller inte i december. I dag släpptes biljetterna till kvalfesten mellan Sverige och Makedonien i Ystad Arena.

För första gången någonsin kommer en tävlingslandskamp att spelas i Ystad. Det är damernas avgörande VM-kvalmatch i handboll, som spelas i Ystad Arena den 13 juni, tre dagar efter lagens första möte i Makedonien.
Segraren i dubbelmötet får spela VM i Tyskland i december.

– Makedonien är en tuff motståndare, men vi har förstås goda förhoppningar om att kunna besegra dem. Det är jätteroligt att vi ska spela i Ystad där alla älskar handboll och där det finns en ny, modern arena, säger landslagets spelmotor Bella Gulldén.

Biljetter: handboll.ebiljett.nu
eller på Ystads Turistbyrå: 0411-57 76 81

Vm-kvalfest officiell affisch


300 artister under Ystad Sweden Jazz Festival 2017

$
0
0

Festivalen i Ystad arrangeras för åttonde året och pågår 1-6 augusti. 43 konserter, 3 JazzKidz-konserter, jazzparad, Festival-Tornväktare och jam sessions.

Totalt kommer ca 300 artister från Japan i öst till USA, Mexiko och Argentina i väst. Europeiska artister från England, Scottland, Frankrike, Tyskland, Holland, Kroatien, Polen, Danmark, Norge, Finland, Sverige med flera länder.

Bland de största internationella namnen finns Al Di Meola, Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley, Brian Blade, Hiromi, Edmar Castañeda, Al Foster, Louis van Dijk, Deborah Brown med stor strängorkester, Jerry Bergonzi, Tim Hagans, Eddi Reader med Scottish National Jazz Orchestra, Sylwester Ostrowski.

På festivalen sammanstrålar stora internationella artister och svenska legendarer med mycket intressanta svenska och internationella unga aritister på randen till stora genombrott.

Ystads historiska miljöer utgör spelplatserna för konserterna med totalt 10 olika scener i medeltida miljöer inom gångavstånd. Klostret i Ystad firar 750 år i år och i Klosterkyrkan kan man i år njuta av sju konserter. S:ta Maria kyrka från 1267 är en annan vacker scen. Ystads Teater och Ystad Saltsjöbad, men anor från 1800-talet är två av festivalens huvudscener. Korsvirkeshusen med kullerstensbelagda innergårdar på Per Helsa och Hos Morten är två andra. Ystads konstmuseum är scenen för experimentell jazz. De nattliga jammen på Ystads Marina är omåttligt populära.

I år finns tre nya scener. Ystad Arena, som stod klar 2016, är ny scen liksom amfiteatern framför Ystads Stadsbibliotek.

Sommarjobba inom äldreomsorgen!

$
0
0

Vill du göra skillnad i sommar? Då har vi sommarjobbet för dig!

Arbetsbeskrivning

skrattande brukare bellevue
Som undersköterska och vårdbiträde inom Ystads kommun arbetar du med att utveckla och stödja äldre personer så att de kan leva ett så självständigt liv så möjligt. Du stöttar dem i deras vardag och din arbetsdag varierar beroende på vad de äldre önskar och behöver hjälp med. Dina arbetsuppgifter kan bestå av att hjälpa till med bland annat personlig omvårdnad, städning, måltider, socialt umgänge samt delegerade arbetsuppgifter såsom läkemedelshandräckning. Du möter personer med blandade livshistorier och genom dessa möten kommer du att utvecklas som person.


Inom Ystads kommun finns det flera olika enheter att arbeta på. Du kommer att arbeta antingen på ett boende där äldre personer med funktionsnedsättningar eller demenssjukdom bor, eller hos äldre som bor kvar hemma men som behöver stöttning i vardagen. Ensamarbete förkommer. Arbetstiderna varierar men generellt sett kommer du att arbeta både dagtid, kvällar, vardagar som helger.

Kvalifikationer


Vi söker driftiga och lyhörda personer som har ett genuint intresse för äldre och människor med demenssjukdom och funktionsnedsättningar. Du har lätt för att kommunicera och samarbeta, är omtänksam och empatisk samt ser nya förutsättningar som en positiv utmaning. Du måste ha fyllt 18 år.
Vi ser gärna att du är undersköterska eller går Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, detta är dock inget krav utan vi välkomnar alla sökande. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Är du intresserad av att arbeta inom hemstjänsten kan det krävas B-körkort. God datorvana krävs för dokumentation kring ärenden gällande brukarna. Likaså är goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift, ett måste.



Anställningen


Semesterperioden är indelad i 2 perioder: vecka 26-29 samt vecka 30-33. Under dessa perioder erbjuder vi fast schema. Vi ser gärna att du arbetar båda semesterperioderna och att du kan introduceras innan sommaren. Du måste vara tillgänglig för introduktion en period innan sommaren så att våra erfarna kollegor kan lära upp dig.

Innan sommaren erbjuder vi timanställning där verksamheternas behov och din tillgänglighet styr när och hur mycket du arbetar.
Vi erbjuder dig en givande och utvecklande sommar med oss i Ystads kommun. Rekryteringsarbetet sker löpande så vänta inte med din ansökan.


Söker gör du via annonsen - klicka här.


Sveriges Viktigaste jobb
Se filmen nedan om hur du kan göra skillnad i någons liv.

Kontaktpersoner:
Therese Sjölin
Rekryterare
Telefon 0411-577477

Facklig representant:
Kommunal
0411- 57 72 02

KomTek tjej-satsar

$
0
0

Under tre veckor i vår arrangerar KomTek tjejkvällar för att få fler att upptäcka och lära mer om teknik.

På Komtek i Ystad får barn möjlighet att i kreativa sammanhang och med handledning designa och konstruera med tekniken i fokus.

I vårens kursutbud finns bland annat Blue Bot-programmering, LEGO-bygge samt skapande av mekaniska figurer. Och med start vecka 17 erbjuds alltså även tjejkvällar, då det ges möjlighet att prova på några av KomTeks aktiviteter.

Läs mer på KomTeks sidor. Det finns fortfarande platser kvar på vårens kurser och anmälan sker via hemsidan.

Riksbyggen bygger 550 bostäder i Ystad

$
0
0

Riksbyggen har förvärvat kvarteret Urmakaren i Ystad och planen är att bygga ca 400 hyresrätter och 150 seniorbostadsrätter i kvarteret som ligger mellan Herrestadsgatan och Disponentgatan.

kvarteret urmakaren

Skissbild: Riksbyggen

– Det är mycket glädjande att Riksbyggen återigen satsar på att bygga fler bostäder i Ystad. Vi ser fram emot utvecklingen av kvarteret Urmakaren som har ett mycket centralt läge och med närhet till Ystad Arena, säger Kent Mårtensson (s), kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

– Ystad är en attraktiv och stabil stad med tillväxt och i rollen som en långsiktig samhällsutvecklare vill Riksbyggen vara en självklar del i utvecklingen av kommunen. Kvarteret Urmakaren är ett mycket bra läge i centrala Ystad, granne med Stadsbiblioteket och med bara fem minuters gångväg till Rådhuset, säger Nicklas Lundquist, projektutvecklare på Riksbyggens affärsområde Fastigheter.

Riksbyggen kommer att bygga bostäderna i etapper. De första etapperna beräknas kunna börja byggas i slutet av 2018. Riksbyggen planerar för sammanlagt cirka 400 hyresrätter, vilket det råder brist på i Ystad, i kvarteret Urmakaren.

26 procent av befolkningen är över 65 år i Ystad, jämfört med ett snitt för landet på 20 procent. År 2025 beräknas andelen personer över 65 år vara cirka 28 procent i Ystad. Riksbyggen planerar för cirka 150 bostadsrätter inom Bonum Seniorboende i kvarteret Urmakaren.

– Vi ser ett stort behov av fler seniorbostadsrätter i Ystad. Riksbyggens koncept Bonum Seniorboende är idag den aktör som levererar flest seniorbostadsrätter på marknaden och det är mycket glädjande att vi nu får möjligheten att utveckla nya bostäder i centrala Ystad, säger Jon Ossler, marknadsområdeschef för Bonum Seniorboende i Riksbyggens Region Syd.

Återigen dags för Sverigeunik strandfodring i Ystad

$
0
0

Under april månad är det dags för stränderna i Löderups Strandbad och Ystad Sandskog att förstärkas med ny sand igen. Det var tre år sedan sist och nu är det dags för påfyllning.

– Syftet med strandfodringen är att bygga upp stränderna så att de kan fungera som en buffert mellan vågorna och de ömtåliga sanddynerna som i sin tur skyddar de bakomliggande landområdena, säger Mona Ohlsson Skoog, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun.

Den nya sanden gör vattnet grundare och bidrar till att minska vågornas energi. Den nya lösa och torra sanden blåser upp i sanddynerna som förstärks och i bästa fall kan nya dyner byggas upp.

Med hjälp av vindarna och vattenströmmarna kommer sanden att förflyttas parallellt med kusten och på så vis bidra till att förstärka även andra kustavsnitt, till exempel Ystad Sandskogs naturreservat och Hagestad naturreservat där kommunen inte har tillstånd att vidta några skyddsåtgärder.

– Hela syftet med strandfodringen är alltså att erosionen ska få fortsätta eftersom det är en naturlig process vid våra kuster. Dessutom kan man jämföra strandfordringen med en ny asfaltbeläggning på en gata eller att måla om huset. Underhållet är avgörande för att skyddet ska bibehållas, säger Mona Ohlsson Skoog.

Renoverad spång i Sandhammaren

$
0
0

Spången som leder till stranden i Sandhammaren har genomgått en helrenovering. Spången är en del av Skåneleden.

Spången vid stranden i Sandhammaren har blivit hårt åtgången av väder och vind under vinterns stormar. Den behövde en helrenovering som nu är färdig. Spången är en del av Skåneledens etapp som går genom Hagestads och Sandhammarens naturreservat.

Magisk söndag på Ystad Arena

$
0
0

Söndagen den 23 april går i magins tecken på Ystad Arena. På dagen blir det trollerishow och specialerbjudanden på badet, och på kvällen ger Joe Labero sin show A Magic world på arenan.

Ystade Arena Bad har bjudit in trollkarlen Tobias Chilli, SM-medaljör i magi och känd från TV4s "Talang". Han ger två gratisshower i badets entré kl 12 och 14. Familjer samt barn och ungdomar som vill bada den dagen kan ta del av två förmånliga entréerbjudanden.

Läs mer på badets sidor.

På kvällen ger Joe Labero sin show A Magic World på arenan. Det endast finns ett fåtal biljetter kvar. Laberos show är det första större underhållningsarrangemanget som arrangeras i Ystad Arena.

Dubbel magi, således! Varmt välkommen till Ystad Arena!

Magisk söndag, banner


Pixel filmfestival på lördag

$
0
0

Lördagen den 22:a april från kl 10 tar Pixel - Skånes Filmfestival över Ystad Studios med en hel dag fylld av filmvisning, aktiviteter och prisutdelning. I år har över 170 bidrag kommit in av filmskapare från hela Skåne, i åldrarna 8-73 år.

Pixel går av stapeln den 22 april kl 10 och håller till i Ystad Studios. Under dagen blir det filmvisningar, seminarier och expo. På kvällen är det prisutdelning och sedan fest fram till midnatt!

I studion bredvid finns Pixel Junior - en egen värld för de yngsta deltagarna. Där blir det filmvisning av deltagarna i Pixel Junior och här kan man prova att animera egen film, pyssla och testa ny teknik.

Till Ystad Studios tar du dig lättast från stationen med buss 2 till regementet, eller till fots.

Entré: 50 kr för vuxna, gratis för alla under 18 år

Invigning av nya spången och bryggan vid Marietorps naturskola

$
0
0

Den 31 maj kl 15 ska den nya spången och bryggan vid Marietorps naturskola invigas. Allmänheten är inbjuden att vara med.

Inbjudan till invigning

Välkommen till invigningen av den nya spången och bryggan vid Marietorps naturskola onsdagen den 31 maj kl. 15.00.

Under invigningen hålls tal av Stefan Malmberg, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, bandet klipps och det bjuds på tilltugg och chans till mingel.

Var god meddela senast den 3 maj om du vill komma till andrea.nowag@ystad.se eller på telefon 0411- 57 73 53.

Spången under byggtiden.

Samåk eller cykla gärna till invigningen då parkeringsmöjligheterna vid platsen är begränsade. Ni gör samtidigt en god gärning för miljön.

Välkomna!

Arrangörer: Caroline Persson och Hans Nilsson Dahlin, Marietorps naturskola och Andrea Nowag, Avdelningen för hållbar utveckling, Ystads kommun

Kick On - besöksnäringsträff Skåne sydost

$
0
0

Onsdagen den 10 maj är det Kick On-eftermiddag om besöksnäringen i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo. Förutom mingel och nätverkande med kollegor, politiker och tjänstemän från kommunerna och regionen, bjuds det på inspiration och information.

Onsdagen den 10 maj  på Ystad Arena kl. 15.00 - 17.30

Program:

  • Mingel och nätverkande i "Vippen" med bubbel och snittar

  • Resultatet från destinationsprocessen just nu.

  • Johan Olofsson och Tord Carnlöf från Svensk Destinationsutveckling och Johanna Hellsten från Tyréns.

  • Intervjuer med företagare från processen kring digitalisering, samverkan, utveckling och ökad tillväxt.

  • Skåne sydost - hur arbetar kommunerna för att öka möjligheterna för tillväxt inom besöksnäringen?

  • Turistekonomisk Rapport 2016 för Skåne sydost

Välkommen med din anmälan via denna anmälningslänk.

Platserna till sommarens simskola släppta

$
0
0

Idag kl 12 släpptes platserna till sommarens simskola för barn på Ystad Arena och Nybrostrandsbadet.

Under sommaren 2017 erbjuder Ystads kommun simskola och märkestagningsgrupper för barn födda 2011 eller tidigare – såväl inomhus på Ystad Arena som utomhus på Nybrostrandsbadet.

Simskolan är förlagd på förmiddagarna måndag-fredag och är indelad i två perioder om fyra veckor. 

Mer information och bokningslänk finns på Ystad Arenas sidor.

Krisberedskapsveckan 2017 – aktiviteter i hela landet för ökad beredskap hos hushållen

$
0
0

För att öka människors beredskap inför samhällskriser arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med kommunerna den första Krisberedskapsveckan i Sverige 8-14 maj.

Ystad har tillsammans med Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo har redan förra året tagit fram en broschyr för att öka beredskapen hos allmänheten.  Den heter ”Livsviktig handbok” och innehåller en massa konkreta tips kring hur man skyddar sina nära och kära i händelse av en kris.

– Vi har fått en positiv respons på förra årets kampanj. Nu ligger vi i startgroparna för att upprepa den. Särskilt ser vi fram emot höstens skolbesök och alla engagerade elever, men också att man diskuterar innehållet med släkt och vänner säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystads, Simrishamns och Sjöbo kommuner.

Budskapet under årets kampanjvecka, ”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?”, vill väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut. Enligt en undersökning som MSB låtit göra anser tre av fyra personer att det är viktigt med egen krisberedskap. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris.

– Med Krisberedskapsveckan vill vi få människor att reflektera kring sina egna möjligheter att klara vardagen vid en allvarlig samhällsstörning. Vi tror att gensvaret kan bli mycket gott. Intresset för vår gemensamma säkerhet och beredskap är större än på länge, säger Nils Svartz, vikarierande generaldirektör vid MSB.

Viewing all 443 articles
Browse latest View live