Quantcast
Channel: Nyheter från Ystads kommun
Viewing all 443 articles
Browse latest View live

Cirkus Imago - En chans på miljonen

$
0
0

Familjefilmen Cirkus Imago – En chans på miljonen som spelades in i Ystad sommaren 2014 kommer att få premiär på landets alla biografer i februari 2015.

Redan nu kan du smygtitta på trailern!

Cirkus Imago - En chans på miljonen, är berättelsen om hur de tre vännerna, Dag, Anna och Morgan träffar varandra och hur dom räddar Cirkus Imago från den elake Machiavelli.

Cirkus Imago – En chans på miljonen är en spännande, rolig och varm film för hela familjen. Ett härligt äventyr med mycket lek, rörelse och vänskap.

 
I rollerna: Morgan Alling, Harald Leander, Anna Lagerkvist och Dag Andersson.
 
Regi: Morgan Alling
 
Producenter: Heléne Mohlin och Leif Mohlin, MINT ab
 
Klicka på länken för att se trailern: http://youtu.be/7HZrBAHH0ZA


Biopremiär för filmen Unga Sophie Bell

$
0
0

Filmens som spelades in i Ystad i april 2014 har biopremiär på svenska biografer 23 januari. Huvudrollsinnehavarna Felice Jankell och Hedda Stiernstedt spelar två bästa vänner som planerar att flytta till Berlin efter studenten.

Efter studenten börjar äntligen det hisnande livet! Så tänker bästa vännerna Sophie (Felice Jankell) och Alice (Hedda Stiernstedt) om den stundande flytten till Berlin. Men planerna krossas när Alice försvinner under oklara omständigheter.

Unga Sophie Bell Felice och HeddaAmanda Adolfssons efterlängtade långfilmsdebut Unga Sophie Bell är en vacker berättelse om en vänskap som är så intensiv att den överglänser allt, och vad som händer när den spricker. Filmen har fått Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium och i rollerna syns även Iggy Malmborg (Nånting måste gå sönder) och tyska stjärnskottet Jella Haase.

Clas Martinsson blir tf kommundirektör

$
0
0

Clas Martinsson blir tillförordnad kommundirektör under tiden som rekrytering av ny chef pågår. Vikariatet startar den 9 mars då Christel Jönsson lämnar Ystad för motsvarande kommundirektörstjänst i Kristianstad.

Personalchef Clas Martinsson har arbetat i Ystads kommun sedan 1996 och känner väl till både den politiska processen och arbetet i förvaltningarna.

Clas Martinsson. Foto: Lotta Larsson/Ystads kommun- Mitt uppdrag är att fortsätta leda och samordna verksamheten, men också att utveckla. Fokus kommer bland annat att ligga på det arbete vi är mitt uppe i, det vill säga budget 2016 och att sätta mål och utveckla en styrmodell för verksamheten. Uppdraget blir givetvis en spännande och stimulerande utmaning, säger Clas Martinsson.

- Clas Martinsson har en gedigen bakgrund i kommunen och genom att rekrytera internt kan Christel Jönsson lämna över uppgifter på ett bra sätt, säger kommunalråd Kent Mårtensson (S).

Ystads kommun samarbetar med Mercuri urval i rekryteringen av ny kommundirektör. Nästa steg är att ta fram en kravprofil som ska vara klar i slutet av februari.

Filmnyhet i Kulturskolans kursutbud

$
0
0

I april erbjuder Kulturskolan en filmkurs där eleverna får möjlighet att göra sin egen kortfilm tillsammans med en filmpedagog.

Nu kan elever lära sig hur man gör film. En nyhet i Kulturskolans utbud är en filmkurs som börjar i april och som innehåller tre tillfällen på kvällstid på Ystad Studios Film Camp. Eleverna delas in i mindre grupper och lär sig göra egen kortfilm tillsammans med filmpedagog – från manusskrivande till inspelning och färdig film.

Vårens kurs går av stapeln i april och nästa kurstillfälle ges i höst.

För mer information och anmälan; besök Kulturskolans hemsida. Använd anmälningsblankett som ligger i högspalten.

Sista anmälningsdag 25 mars.

Ålder: 9-12 år

Inga förkunskaper krävs!

Begränsat antal platser.

Kurs 1: 15/4, 22/4 och 29/4.

Tid: kl 16:30-19:00

Kursavgift: 150 kr.

Nu lanseras e-tjänstportalenYstad 24 – Mina sidor

$
0
0

Tisdagen den 3 mars lanserade Ystads kommun ”Ystad 24 – Mina sidor” för medborgarna, där alla e-tjänster och blanketter samlas på ett ställe. Här kommer de att vara tillgängliga för medborgarna 24 timmar om dygnet.

Portalen blir nåbar dygnet runt från kommunens webbplats www.ystad.se och kommer att kunna användas på två sätt. Dels kan man logga in med e-legitimation, dels finns möjligheten att komma åt vissa tjänster utan inloggning.

Håkan Lindkuist, e-strateg på Ystads kommun och proejktledare för e-tjänstportalen Ystad24. Foto: Gabriel Borgius, Ystads kommun.- Vi har idag en handfull regelrätta e-tjänster på plats, säger Håkan Lindquist, e-strateg på Ystads kommun. Med regelrätt e-tjänst menas tjänster som med hjälp av e-legitimation skickas direkt in i kommunens ärendehanteringssystem och där ärendets gång sedan går att följa på Mina sidor.

Som inloggad kommer användaren till Mina sidor. Där finns alla ens folkbokföringsuppgifter förifyllda, tack vare en koppling mot Skatteverket, och med möjlighet att själv ange egna kontaktuppgifter. Det innebär att alla e-tjänster också blir förifyllda med dessa uppgifter, så att man slipper fylla i dem varje gång en tjänst ska användas. När man är inloggad kan man använda alla tjänster och skicka in dem elektroniskt. Tack vare e-legitimationen skickas ärendet direkt in i kommunens system, undertecknat och klart. På Mina sidor får medborgaren dessutom en samlad och uppdaterad information om dessa ärenden.

Ystads e-tjänstportal Ystad24Om man väljer att använda portalen utan e-legitimation, går det att komma åt alla pdf-blanketter och de av kommunens e-tjänster som ska kunna skickas in anonymt. Till exempel att göra en felanmälan, lämna en synpunkt eller ställa en fråga. Exempel på e-tjänster som redan idag finns på plats är Synpunkter, Frågor, Felanmälan, Ansökan om trygghetslarm och Ansökan om bostadsanpassning.

- Nu fortsätter jobbet med att skapa fler nya e-tjänster. Under det närmaste året planerar vi för ytterligare ett tiotal e-tjänster, berättar Håkan Lindquist.

Ystad öppnar upp sina data

$
0
0

Ystads kommun öppnar upp sina data. Syftet är att göra fakta mer tillgängliga för medborgarna och företag. Ystad är femte kommunen i Skåne som har öppna data.

- Vi har valt ut vad vi tror är intressanta fakta och länkat till dem via Ystads kommuns webbplats, säger Marina Mårtensson, verksamhetsutvecklare på kommunen. Men detta är bara början. Vi kommer successivt att lägga ut allt mer.

Marina Mårtensson Öppna data är digital information som finns tillgänglig för vidareanvändning. Ett exempel på vidareanvändning är utveckling av appar, små program till smarta telefoner. Journalister kan få det enklare att hitta fakta som bakgrund till olika artiklar. Dessa fakta visas i små diagram som ofta åskådliggör en utveckling, t ex försäljningen av antibiotika mellan 2009 och 2012.

Exempel på andra ”ämnen” med fakta är skolan, barn och unga, äldreomsorgen, hållbar utveckling, jämställdhet och tillgänglighet.

- Det finns en viktig demokratisk aspekt i detta, både att medborgarna själva går in och hittar intressanta fakta och att journalisterna gör samma sak, säger Marina Mårtensson.

Informationen hämtas från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Den innehåller jämförbara nyckeltal om alla Sveriges kommuner och landsting. De olika nyckeltalen kommer från olika myndigheter, t ex SCB, Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Valmyndigheten, Bolagsverket, Skolverket och Brottsförebyggande rådet.

2010 antogs i EU den så kallade PSI-lagen (Public Sector Information) som säger att offentlig sektor ska tillgängliggöra information. Ystads kommun är den femte kommunen i Skåne som tillämpar PSI-lagen. Totalt ett 80-tal svenska kommuner har öppna data.

Här finns en länk till Ystads kommuns sida om öppna data. Du hittar även informationen under Kommun och Politik.

Den sista onsdagen i mars varje år är det ”Document Freedom Day” – en internationell dag för Öppna standarder.

Nya webbkartor med ”klickbara” samhällsfunktioner

$
0
0

Ystads kommun har tagit fram interaktiva och klickbara webbkartor över kommunen. I kartan får man information om var bland annat badplatser, grillplatser, hundrastplatser, lekplatser och återvinningsstationer finns i kommunen.

- Kartorna riktar sig framförallt till allmänheten. De kan komma till nytta om man är nyinflyttad i kommunen och vill se var närmsta skola finns eller var man kan rasta sin hund. De kan även användas av turister som letar efter bad- och grillplatser. Men kartorna är även till för de som redan bor i kommunen som exempelvis vill veta var närmsta återvinningsstation ligger, säger Emma Cederlund, GIS-ingenjör på Ystads kommun.  

Emma Cederlund

Emma Cederlund och hennes kollega Robert Weidacher Hsiung har valt att satsa på interaktiva kartor för att det är ett snabbt och enkelt sätt att förmedla information på. Interaktiva kartor möjliggör att betraktaren – i motsats till en statisk kartbild – kan interagera med kartan. Man kan alltså få ytterligare information, t.ex. kontaktuppgifter, en bild, eller en länk, genom att trycka på en viss punkt. Med hjälp av in- och utzoomnings möjligheterna i en interaktiv karta kan även detaljrikedomen i kartbilden ändras. Interaktiva kartor ger även betraktaren möjligheten att tända och släcka diverse lager för att kunna se just det man vill se.

- Vi hoppas att vår första karttjänst ger en bra överblick över samhällsfunktioner i kommunen, säger Emma Cederlund. Och vi vill gärna ha fler tips och idéer om vad man vill se på kartan och man får gärna kontakta antingen mig eller Robert.

För Ystads kommuns del är detta lite av oexploaterad mark och det finns enligt Emma mycket kvar att göra med kartorna.

- Vi jobbar därför för fullt med att utveckla kartportalen på hemsidan. Det är bland annat på gång att ta fram en karta över filminspelningsplatser i Ystad, en karta över parkeringsmöjligheter, samt en karttjänst för att bättre kunna visa detaljplaner i kommunen.

Sist men inte minst är kartorna responsiva vilket innebär att de anpassar sig efter vilken enhet – mobiltelefon, surfplatta, eller dator – användaren har. Kartorna går även att bädda in på en webbplats om så önskas.

Titta på kartorna här!

Ny webbkamera över Stortorget

$
0
0

Efter många år av troget slit har Ystads kommuns första webbkamera äntligen pensionerats och ersatts av en pigg nykomling med högre upplösning, bättre färgåtergivning och större vidvinkel.

Många har de senaste åren hört av sig och klagat på den gamla webbkameran, särskilt ofta kom klagomålen vid fuktigt väder. Kamerahuset var så anfrätt av väder och vind att fukt lätt tog sig innanför skyddskalet och gjorde linsskyddet alldeles immigt.

Nu är detta ett minne blott, den uttjänta kameran har ersatts med en ny, som nu sänder ut fina, tydliga bilder.


Webcam Stortorget

Webcam från Gamla Rådhuset österut mot St. Östergatan, gågatan.

En samling med Ystads kommuns alla webbkameror finns på www.ystad.se/webcam


Vinnaren i Pixel Talent Award

$
0
0

Årets vinnare av Pixel Talent Award, ett av Sveriges största kortfilmspris – värt 300 000 kronor – är Caroline Eriksson. Eriksson vinner priset med sin kortfilm "Torkat blomster" och det planerade projektet "Ge allt".

PTA-juryn består av representanter för de bolag som sponsrar med priser i form av konsulter, teknik, studio kontanter etc. Dessa är Hanna Sohlberg (Film i Skåne), Alexandra Lige Berglund (BoostHbg), Magnus Paulsson (Solid Entertainment) och Erik Magnusson (Rock’n’roll film).

Juryns motivering:
Med vackert foto och ett stillsamt berättande lotsas vi skickligt genom en snårig familjekonflikt. Regissören lyckas ta med oss till en förhöjd värld där sanningen ligger någonstans mellan dröm och verklighet och där barnens perspektiv är i fullt fokus. En regissör som med lätt hand och små medel ger allt.

Läs mer här!

gruppbild vinnare pixel

Gruppbild på vinnarna i Pixel.

Hasse Andersson och Perikles bland artisterna till Allsången!

$
0
0

Fyra sommarkvällar fylls Norra Promenaden av allsång och artister. Hasse Andersson, Elisabeth Zaar, Perikles och Sten och Stanley gästar parken i juli

Gästartisterna till årets populära allsångskvällar är nu klara. I juli månad bjuder Ystads kommun in till inte mindre än fyra kvällar med sång, allsång, gästartister och musik på Norra Promenaden. Kvällarna är gratis och brukar fyllas av Ystadsbor som är sugna på allsång och picknic i sommarkvällen. Ystadbandet Emma och MIDAS bjuder på musik och allsång från scenen.

Samtliga kvällar bjuds också gästartister in för att höja pulsen ytterligare. En av kvällarna i år blir en barn- och familjekväll där gästartisten framförallt fokuserar på barnen. Övriga kvällar riktar sig till hela familjen. Stor som liten är välkommen!

Först ut som gästartist i sommar är Elisabeth Zaar och hennes program Ordfångaren. Elisabeth har spelat för 1000 Ystadbarn i skolan via Skapande skola. Det handlar om att tillsammans med Ordfångaren fånga ord, att sjunga ord, och att skapa sånger med orden. 

Därefter kliver allas vår Hasse Andersson upp på scenen. Alltid lika populär och dessutom i år Melodifestivalaktuell.

Tredje kvällen bjuder Perikles upp till sång och kanske dans? Perikles är ett populärt dansband och dessutom hemmahörande i Ystad.perikles till allsång

Allsångskvällarna avslutas med giganterna Sten och Stanley. Sten och Stanley är ett av Sveriges absolut största dansband med oräkneliga hits på Svensktoppen.sten och stanley till allsång

Sommarens program och gästartister:

1/7 Ordfångaren med Elisabeth Zaar

8/7 Hasse Andersson

15/7 Perikles

22/7 Sten och Stanley (Sten och Ebbe Nilsson)

Plats: Norra Promenaden
Tid: Kl 19.00.

Fri entré. Ta med egen stol

Välkommen till en virtuell vandring i Ystads Arenas kommande matchhall

$
0
0

Kika in på bygget med hjälp av dataanimation

Just nu är bygget av A-hallen i full gång. För att få en uppfattning om hur den kommer att se ut när den är färdigbygd kan du följa med på en virtuell rundvandring. 

Ta del av hur det skulle kunna kännas att vara besökare eller spelare i den blivande A-hallen.

Byggandet av A-hallen är en del av Ystad Arenas andra byggetapp. Ystad Arena är Ystads kommuns största byggprojekt någonsin. Arbetet med denna etapp inleddes i september 2014 och den första av de två hallarna invigs i början av 2016 och ersätter den nuvarande Österporthallen.

Upplev film i Ystad genom kartberättelser

$
0
0

Ystad med omnejd vimlar av inspelningsplatser från olika filmer och tv-serier. Med teknik och kartor har vi gjort det lätt för dig att vandra, gå och uppleva platserna på riktigt.

Välj den variant som du gillar bäst och ge dig ut i filmens spår.

Alldeles pinfärska är de två kartberättelserna nedan: en med blandade inspelningsplatser från olika kända filmer och tv-serier samt en andra på temat Wallander. Båda passar för både desktop, mobiltelefon och platta.

Snöra skorna och ta en filmpromenad! Ystads sevärdheter och vackra omgivningar samt natur, stadskärna, restauranger och kaféer som passeras längs vägen får du på köpet.

Du hittar båda kartor på vår filmsida.

karta filmlocations

Jonas Rosenkvist blir ny kommundirektör i Ystad

$
0
0

Jonas Rosenkvist blir ny kommundirektör i Ystads kommun. Närmast kommer han från motsvarande tjänst på Trelleborgs kommun.

- Jonas Rosenkvist är en mycket kompetent person. Det känns både spännande och tryggt att ha rekryterat honom som kommundirektör i Ystad, säger Clas Martinsson, t f kommundirektör i Ystads kommun.

Jonas Rosenkvist, blivande kommundirektör i Ystad

Jonas Rosenkvist har tidigare arbetat inom Ystads kommun – som kommunjurist och under en period som t f direktör. Därefter har han bland annat varit administrativ direktör på Länsrätten i Skåne, kommunjurist på Trelleborgs kommun och biträdande direktör på samma kommun. Sedan 2011 har han varit kommundirektör i Trelleborg.

- Vi är mycket nöjda med rekryteringen. Jonas Rosenkvist har en bred kompetens kombinerat med djupa kunskaper, säger Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystads kommun.

Formellt beslut om tillförordnandet har tagits av kommunstyrelsen den 27 maj. Han börjar sitt jobb den 1 september.

- Jag ser fram emot att på nytt få förmånen att arbeta i Ystads kommun. Ystad är en intressant kommun med ett starkt platsvarumärke och det ska bli väldigt spännande att få vara med och tillsammans med förtroendevalda, chefer och medarbetare delta i kommunens fortsatta utvecklingsarbete, i dialog med medborgarna, säger Jonas Rosenkvist, blivande kommundirektör i Ystad.

Ystads nya offentliga konstverk är invigt

$
0
0

Fredagen den 5 juni invigdes Carolina Falkholts väggmålning i Ystad. Den finns på Parkskolans södra fasad. Flera tal, musik och ballongsläpp skapade en härlig stämning vid Åvallastråket.

falkholt onsdag

- Åvallastråket med Stadsbiblioteket, Parkskolan, Ungdomens hus och Ystad Arena kommer att bli ett spännande område att vara i. När de nya idrottshallarna är klara kommer vi också att sätta upp ett konstplank som allmänheten kan måla på, vilket är resultatet av ett medborgarförslag, säger Charlotta Blom, kulturchef i Ystads kommun.

Väggmålningen på Parkskolan sker i samverkan mellan Ystads kommun och Sydskånska gymnasiet.

- Många har önskat sig mer offentlig konst i Ystad, till exempel via medborgarförslag och motioner. Dessutom har kommunfullmäktige bestämt 1 procent av kostnader för byggnation ska avsättas till offentlig konst. Det här blir en härlig start på den utvecklingen, säger Charlotta Blom.

Fakta Carolina Falkholt

Carolina Falkholt, med pseudonymen Blue, född i Göteborg, är en svensk konstnär, graffitimålare och musiker. Vid mitten av 1990-talet flyttade hon till New York där hon, som enda svensk, blev medlem av The Fantastic Partners och Hardcore Chickz. Hon jobbade tillsammans med graffitimålare som Sento och Lady Pink och försörjde sig bland annat genom att göra målningar runt om i New York åt skivbolaget Rawkus.

Kring sekelskiftet var hon en av Sveriges mest kända graffitimålare. Efter fyra år i New York flyttade hon tillbaka till Sverige och bosatte sig efter ett tag i Göteborg där hon idag är verksam.

Carolina Falkholts målning är en tjuvstart på Street Art Österlen som äger rum i sommar och inom detta projekt kommer hon även att ha en utställning på Ystads konstmuseum.

Läs gärna mer om Carolina Falkholts konstnärskap i denna artikel som publicerades i Dagens Nyheter den 30 maj.

Patrik Juhlin vinner Ystads kommuns miljöpris 2015

$
0
0

Patrik Juhlin med sitt företag P-dyk vinner Ystads kommuns miljöpris 2015. Prismotiveringen pekar på hans viktiga arbete för att rensa havet på så kallade spökgarn.

Bärgning av spökgarn  Foto_P-dyk

-Patrik Julin har med ett fantastiskt engagemang arbetat för vår havsmiljö både lokalt och internationellt, säger Stefan Malmberg, ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott.  

Ystads kommuns miljöpris syftar till att uppmuntra och stödja insatser som bidrar till effektiv resursanvändning, kretsloppstänkande och ekologiskt hållbar utveckling. Prissumman ligger på 10 000 kronor och priset delas ut på Kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni.

-Ingen är profet i sin hemstad, brukar man säga. Men här har jag uppenbarligen lyckats nå ut med vårt lokala miljöarbete, och det är jag väldigt stolt och glad över, säger Patrik Juhlin, dykare och ägare av P-dyk. Men jag hade inte klarat detta utan mitt goda team och en stöttande familj.

Just nu pågår ännu ett spökgarnsprojekt i Ystad. Patrik Juhlin och hans team håller som bäst på att rensa och samla in borttappade fiskegarn från vraken utanför Ystads och Simrishamns kust. Projektet genomförs i samarbete med Håll Sverige rent. 

Under sommaren 2014 genomförde P-dyk tillsammans med Håll Sverige rent ett första dykprojekt på åtta vrak utanför Ystads kust. Syftet var dels att fylla kunskapsluckor kring vrak och spökgarn, dels att rensa vraken från spökgarn. Projektet visade bland annat att det finns stora mängder fiskenät vid Sydkustens vrak. Totalt bärgades 4 470 meter fiskegarn.

Prismotiveringen lyder:
Patrik Juhlin har med sitt enorma miljöengagemang för det som finns under ytan uppmärksammat många personer och organisationer på den stora miljöförstöring som sker med spökgarn i våra hav. Fiskegarn som fastnar på vrak och i rev, s k spökgarn, är en dödsfälla för de fiskar, tumlare, sälar och sjöfåglar som fastnar i garnen och går en plågsam död till mötes. För besöksnäringen är vraken en ännu oexploaterad aktivitet men med spökgarn på vraken finns flera säkerhetsrisker för dykare och dykarrangörer. Patrik har arbetat aktivt för att belysa spökgransproblematiken i olika projekt, både nationellt och internationellt, och därigenom ökat miljömedvetenheten och belyst det som finns under vår havsyta.

Fakta:

  • Miljöpriset delas ut av Ystads kommunfullmäktige den 17 juni klockan 17 i Gamla Rådhuset.
  • Mottagare av priset kan vara enskilda personer, föreningar, institutioner, företag eller organisationer som bor eller verkar i Ystads kommun eller som på ett annat sätt har en tydlig anknytning till Ystad. Pristagare utses av kommunstyrelsens miljöutskott.

Ny interaktiv cykelkarta på webben

$
0
0

Nu finns en interaktiv cykelkarta på webben. Den har precis tagits fram i sin första version. På kartan finns alla Ystads cykelvägar utmärkta.

- Om hela familjen ska ut och cykla så är det enkelt att hitta den lämpligaste cykelvägen genom att se om man cyklar ute i trafiken eller på en separat cykelväg, säger Emma Cederlund, GIS-ingenjör på Ystads kommun.

Ny cykelkarta på Ystads webbplats

Andra funktioner är om man vill veta avståndet mellan två platser. Då kan man använda mätverktyget som finns i kartan.  Det finns även information om var man hittar cykelpumpar och hur man går tillväga när man tar med cykeln på tåget eller bussen.

Längst upp i högra hörnet på kartan finns en symbol med bokstaven ”i”. Klickar man på den får man mer information om hur kartan fungerar. Det går att klicka på kartans alla symboler för att få mer information. Det går också att zooma in på de områden som man är speciellt intresserad av.

- Detta är bara den första versionen av kartan, så det finns möjlighet att vidareutveckla den. Vi skulle exempelvis kunna lägga in sevärdheter längs cykelvägarna med bilder och texter, säger Emma Cederlund.

Här finns en länk till Ystads kommuns webbsida med kartor.  Cykelkartan hittar du längst ner till höger. Här kan du även hitta andra kartor, t ex turistkartan, filmkartan och kartan över olika samhällsfunktioner.

Möbler får nytt liv tack vare system för återbruk

$
0
0

Tack vare ett nytt system för förmedling av möbler och kontorsmaterial kommer saker som är för bra för att kastas till återanvändning inom Ystads kommun.

Ystads kommun har tecknat avtal med Off2off om en förmedlingstjänst där kommunens förvaltningar och bolag kan förmedla möbler, böcker, hjälpmedel och annan utrustning mellan varandra.

- Återbrukssystemet är ett utmärkt sätt för Ystads kommun att arbeta med avfallsminimering och ligger helt i linje med vårt miljöarbete, säger Andreaz Strömgren, förvaltningschef Samhällsbyggnad.

Återanvända stolar på biblioteket
Det nya systemet, som införs vid årsskiftet, bidrar till både miljövinster och ekonomiska besparingar och till att alla förhoppningsvis tänker efter innan ett nytt inköp görs.

Off2off är webbaserat och fungerar ungefär som Blocket, där saker som är för bra för att kastas kommer till användning någon annanstans inom kommunen. 2013 införde Malmö stad Off2offs system, kallat Malvin, som slagit väl ut.


- Förutom att systemet är enkelt och användarvänligt får vi också kontinuerlig uppföljning i form av statistik om miljönytta och antal objekt som bytt ägare. Ystads kommun arbetar med avfallsminimering på flera olika sätt, till exempel genom Avfall Sveriges märkning Miljonär-vänlig, och återbrukssystemet passar väl in i vårt övergripande arbete för ett hållbart samhälle, säger Lotte Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten.


Mer information:
- Andreaz Strömgren, förvaltningschef Samhällsbyggnad, 0709-47 74 50

www.off2off.se
www.off2off.se/demo

Tilldelningsbeslut fattat för upphandlingen av Vigavägen

$
0
0

Förenade Care har vunnit upphandlingen om boendet Vigavägen, nuvarande Vigs ängar i Köpingebro. Det nya avtalet träder i kraft den 1 november 2015.

Vigs ängar

Socialnämnden tog den 18 juni beslut om vinnande anbudsgivare för boendet på Vigavägen, nuvarande Vigs Ängar. Vinnare är Förenade Care.

- Vi är mycket nöjda med den nya upphandlingen som innehåller flera nyheter, bland annat mer ekologiska råvaror till restaurangen och erbjudande till den nuvarande personalen om ny anställning hos den nya leverantören, säger Roger Jönsson, socialnämndens ordförande.

Vigavägen är ett så kallat särskilt boende med plats för 32 lägenheter, varav 8 är till för personer för demens. Den nya upphandlingsperioden startar den 1 november 2015 och boendets namn ändras då till Vigavägen. Det nya avtalet löper på åtta år, vilket är ett ovanligt långt avtal.

- Vi har tagit intryck av diskussionerna som har föregått upphandlingen. För de boendes och personalens skull ville vi ha ett långt avtal som skapar förutsättningar för lugn och trygghet, säger Carina Gustafsson, socialnämndens vice ordförande.

En viktig del i avtalet gäller övertagandet av driften den 1 november. I avtalet finns krav på att övertagandet ska ske på ett sådant sätt att inga brister kan uppstå kring omvårdnaden, servicen samt hälso- och sjukvården.

Fakta:

  • Avtalet gäller i 8 år utan möjlighet till förlängning. Avtalet påbörjas den 1 november 2015.
  • Boendet Vigs Ängar kommer från och med det nya avtalets start att kallas Vigavägen eftersom Vigs Ängar är ett registrerat varumärke som ägs av Vigs Ängar AB.
  • Boendet består av 32 lägenheter, varav 8 är avsedda för dementa personer.
  • Driften handlar om insatser enligt Socialtjänstlagen och ordinerande/delegerande hälso- och sjukvårdsuppgifter.
  • Boendet har en restaurang som ska hålla öppet även för besökare.
  • Ersättningen till entreprenören omfattar all mat, även mat till make eller maka.
  • Minst 25 procent av råvarorna ska vara ekologiska.
  • Ordinerande och delegerande sjukvårdsinsatser ingår i entreprenörens uppdrag. Detta gäller även make eller maka utan beslut om insatser.

Petter Hansson ny ekonomichef på Ystads kommun

$
0
0

Den 1 oktober tillträder Petter Hansson som ekonomichef vid Ystads kommun. Han efterträder Marcus Nilsson som går vidare till motsvarande tjänst i Lomma kommun.

Petter Hansson. Foto: Gabriel Borgius / Ystads kommunPetter Hansson kommer senast från tjänsten som ekonomiansvarig för Division Specialiserad Närsjukvård inom Skånevård Kryh.

Petter Hansson har 14 års erfarenhet av arbete inom Region Skåne i olika befattningar; controller, ekonomichef och senast som ekonomiansvarig på Division Specialiserad Närsjukvård, som är en av fyra divisioner inom Skånevård Kryh.

- Jag tycker det är viktigt att engagera och stimulera medarbetarna vilket jag kommer att fokusera på. Jag kommer också att besöka kommunens olika verksamheter för att få bra insikt och förståelse om kärnfrågorna, säger Petter Hansson, tillträdande ekonomichef Ystads kommun.

Som ekonomichef i Ystads kommun ansvarar Petter Hansson för ekonomiavdelningen med 30 medarbetare i tre avdelningar; redovisning, löne- och personalekonomi samt budget och analys. Förutom ekonomiadministrationen för alla förvaltningar och nämnder, ingår det även i avdelningens uppdrag att arbeta med de kommunala bolagens ekonomi och bistå kommunalförbunden med ekonomikompetens.

- Vi är väldigt glada att få Petter som medarbetare och ekonomichef och välkomnar honom den 1 oktober, säger Clas Martinsson, tf kommundirektör Ystads kommun.

 

Vad tycker du om cykelvägarna?

$
0
0

Ystads kommun ska ta fram en plan för hur hela kommunen ska bli mer cykelvänlig. Vi vill gärna veta vad du tycker! Svara på frågorna i vår cykelenkät och bidra till en mer cykelvänlig kommun!

Hjälp oss att skapa en ännu bättre cykelkommun genom att bidra med dina idéer. Du behöver inte fylla i alla fält. Dina synpunkter vill vi gärna ha senast den 13 september. Som grund för kommunens arbete med att främja cyklandet ligger en cykelstrategi (än så länge på förslagsstadiet, antas senare i höst). Den beskriver bl a hur läget ser ut idag och vad som kan bli bättre. Fem strategier har formulerats:

- Koppla ihop staden med ett sammanhängande cykelvägnät
- Bättre standard på cykelvägnätet
- Koppla ihop staden med landsbygden
- Utveckla bytespunkterna
- Information och skyltning

Viewing all 443 articles
Browse latest View live