Ystads kommun öppnar upp sina data. Syftet är att göra fakta mer tillgängliga för medborgarna och företag. Ystad är femte kommunen i Skåne som har öppna data.
- Vi har valt ut vad vi tror är intressanta fakta och länkat till dem via Ystads kommuns webbplats, säger Marina Mårtensson, verksamhetsutvecklare på kommunen. Men detta är bara början. Vi kommer successivt att lägga ut allt mer.
Öppna data är digital information som finns tillgänglig för vidareanvändning. Ett exempel på vidareanvändning är utveckling av appar, små program till smarta telefoner. Journalister kan få det enklare att hitta fakta som bakgrund till olika artiklar. Dessa fakta visas i små diagram som ofta åskådliggör en utveckling, t ex försäljningen av antibiotika mellan 2009 och 2012.
Exempel på andra ”ämnen” med fakta är skolan, barn och unga, äldreomsorgen, hållbar utveckling, jämställdhet och tillgänglighet.
- Det finns en viktig demokratisk aspekt i detta, både att medborgarna själva går in och hittar intressanta fakta och att journalisterna gör samma sak, säger Marina Mårtensson.
Informationen hämtas från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Den innehåller jämförbara nyckeltal om alla Sveriges kommuner och landsting. De olika nyckeltalen kommer från olika myndigheter, t ex SCB, Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Valmyndigheten, Bolagsverket, Skolverket och Brottsförebyggande rådet.
2010 antogs i EU den så kallade PSI-lagen (Public Sector Information) som säger att offentlig sektor ska tillgängliggöra information. Ystads kommun är den femte kommunen i Skåne som tillämpar PSI-lagen. Totalt ett 80-tal svenska kommuner har öppna data.
Här finns en länk till Ystads kommuns sida om öppna data. Du hittar även informationen under Kommun och Politik.
Den sista onsdagen i mars varje år är det ”Document Freedom Day” – en internationell dag för Öppna standarder.