Quantcast
Channel: Nyheter från Ystads kommun
Viewing all 443 articles
Browse latest View live

Ystads kommun byter höjdsystem

$
0
0

Den 1 januari 2016 har Ystads kommun bytt höjdsystem från de lokala höjdsystemen RH 00 och RH 70 till det nya nationella RH 2000.

Det innebär att alla inmätningar till kommunens kartor fortsättningsvis kommer att göras i RH 2000.

Varför byter vi höjdsystem?

Höjdkurvor på en kartaRH 2000 (Rikets Höjdsystem 2000) är Sveriges nya nationella höjdsystem. Samarbete och utbyte av geografisk information sker i allt större utsträckning samtidigt som kartanvändningen ökar. Olika höjdsystem försvårar och kan medföra mer eller mindre allvarliga misstag. För att underlätta projekt över kommungränser och utbyte av information är det tänkt att alla Sveriges kommuner ska gå över till det nya nationella höjdsystemet.

Vem berörs?

Bytet kommer främst att beröra dem som redan använder höjddata och digitala och analoga kommunala kartor med höjdinformation.

Vad ska man tänka på?

För att undvika kostsamma misstag bör man alltid kontrollera vilket höjdsystem som används i handlingar och datafiler där höjddata förekommer. Detta är mycket viktigt då höjdskillnaden mellan systemen kan få allvarliga konsekvenser om systemen sammanblandas.

Hur mycket är skillnaden?

Den genomsnittliga skillnaden mellan de gamla höjdsystemen och det nya RH 2000 är för:

Ystad stad + 0,092 meter

Stora Herrestad + 0,093 meter

Svarte + 0,090 meter

Löderups strandbad + 0,079 meter

Köpingebro + 0,079 meter

Sövestad + 0,077 meter

Löderup + 0,076 meter

Kåseberga + 0,074 meter

Glemmingebro + 0,049 meter

 

Mer information om bytet kan fås av GIS och mätningschef Roger Svensson, telefon 0411-57 72 57, e-post roger.svensson@ystad.se


Nominera din egen Österporthallens Gigant

$
0
0

Vilka är Österporthallens Giganter? Österporthallen har under fyra decennier fostrat många stora handbollsspelare. Vem är din favorit?

Nominera din favorit senast den 31 januari genom att fylla i din favorits namn här nedan!

HandbollDen 8 februari presenteras de tio som fått flest nomineringar på Ystads Allehanda.

I finalomgången blir det sedan sms-röstning på någon av de tio största giganterna. Varje sms-röst kostar 20 kr, som går oavkortat till Barncancerfonden. (eventuell trafikavgift tillkommer)

Resultatet av omröstningen Österporthallens Giganter presenteras på Stora Idrottsdagen på Ystad Arena den 27 februari.

 

Premiär för tv-serie inspelad i Ystad

$
0
0

Måndagen den 18 januari 2016 kl 18.30 på SVT Barnkanalen är det premiär för Drakhjärta som är en samproduktion mellan SVT och Ystad-Österlen filmfond. Tv-serien är baserad på barnboken Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring.

Tv-serien Drakhjärta

Nisse Berg är elva år och när vi möter honom för första gången så känns hans liv som ett himla otursliv. Mamma Sara finns inte längre. Strax innan hon dog gav hon Nisse en ödla som han bara tycker är tråkig och ful. Han döper ödlan till Harry för att han ser ut som en sur gubbe. Men en dag börjar Harry tala med honom. Han påstår sig vara en drake som har ett drakhjärta och han undrar om Nisse också vill ha ett sådant.

Att få ett drakhjärta är inget man bara trollar fram. Det är något man måste jobba för genom att fundera kring viktiga beslut. Man måste kunna lyssna på sig själv och andra. Harry får Nisse att skratta och se saker från ett annat perspektiv. Nisse lär sig att glädje och sorg ibland sker samtidigt. Och att man får skratta fast man är ledsen.

Serien handlar om att försöka acceptera livet precis som det är. Om att vara ung, att växa och förändras samtidigt som livet fortsätter som vanligt trots det allvarliga som hänt.

Manus: Anna Ehring 

Regi: Klas Karterud och Linda-Maria Birbeck

I rollerna: Malte Legros-Selander, (som Nisse) Magnus Schmitz (som Pappa Roland) Chatarina Larsson (som farmor)

Serien består av tio kvartslånga episoder ochproduceras av MINT för SVT.
Serien spelades in Stockholm och Ystad Studios under våren 2015. Samproducenter är Stiftelsen Ystad-Österlen filmfond. Det kommer även att bli en långfilmsversion som får premiär under hösten 2016.

 

Barnombudsmannen kommer till Ystad

$
0
0

Den 9 februari kommer Barnombudsmannen på ett unikt besök i Ystads kommun. Förutom besök i olika verksamheter, arrangeras en föreläsning med fokus på dialog. Välkommen!

ungdomens hus

Hur ska vi arbeta så att barn och unga i Ystad kommer till tals och att deras
rättigheter tas tillvara i praktiken? Detta har vi möjlighet att diskutera
tillsammans med Barnombudsmannen Fredrik Malmberg som kommer på
ett unikt besök till Ystads kommun.

Barnombudsmannen kommer att besöka Ängaskolan, Norreportskolan och Parkgymnasiet. Dessutom ska de träffa tjänstemän från kommunen och Ungdomsfullmäktiges presidium.

Öppen föreläsning och dialog

Kl 17 är det öppen föreläsning i filmsalen på regementet. Alla är välkomna!
Begränsat antal platser.

Anmäl dig här!

Program:
17.00-17.05 Rädda Barnens ordförande Malin Sigurdsson hälsar välkommen
17.05-17.15 Kommunstyrelsens ordförande Kent Mårtensson
17.15-18.00 Barnombudsmannen Fredrik Malmberg, föreläsning och reflektion från förmiddagens besök i några av kommunens verksamheter
18.00-18.35 Bikupemingel och förtäring. Tema: Vad bör kommunen satsa på
i första hand? Vilka åtgärder har prioritet? Vad kan andra aktörer göra?
18.35-19.00 Reflektioner över resultat bikupa och samtal mellan Fredrik
Malmberg, Kent Mårtensson, Caroline Axrud (Ungdomsfullmäktiges ordförande)
och Rädda Barnen.

Vårdelever startar hälsoprojekt för nyanlända

$
0
0

Elever på vård- och omsorgsprogrammet på Ystad Gymnasium har startat ett hälsofrämjande projekt som vänder sig till nyanlända i Ystad. Insamling och dans är två stora delar i arbetet.

Genom att organisera klädinsamling och dansundervisning är tanken att eleverna ska utveckla sina förmågor att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt, kommunicera med respekt för individens integritet och ge människor möjlighet till delaktighet och inflytande.

- Projektet innehåller flera delar och eleverna har valt intresseområden där de är delaktiga och vill bidra på olika sätt. Det kan vara insamling av träningskläder, söka sponsorer och ta fram informationsmaterial, säger Christa Kempe, ansvarig lärare på Vård- och omsorgsprogrammet.

Eleverna som deltar i projektet tycker att detta känns meningsfullt och vill gärna kunna göra en skillnad för människor som lever i utsatthet i samhället.

Klädinsamlingen fokuserar på träningskläder och träningsskor i alla storlekar, även barn. Vill du bidra går det bra att lämna hela och rena plagg och skor till receptionen på Ystad Gymnasium (f d Österportskolan) före tisdagen den 26 januari.

- Danspassen, med musik från hela världen, startar den 27 januari och kommer att fortsätta under våren. Eleverna är väldigt engagerade och hoppas att så många som möjligt nappar på möjligheten att dela glädjen, som någon uttryckte det, säger vårdlärare Tina Adler.

Nu hoppas elever och lärarna Christa Kämpe och Tina Adler att man lyckas samla in många träningskläder och skor.

- Hoppas att så många som möjligt passar på att rensa garderoben, avslutar Christa Kämpe.

Buss till YIF:s hemmamatcher

$
0
0

Nu kan du ta bussen till YIF:s hemmamatcher. Från och med den 3 februari är det premiär för ett samarbete mellan Skånetrafiken och Ystads IF som innebär att du enkelt kan åka kollektivt till elitlagets alla hemmamatcher. Den 3 februari är det premiärmatch för Ystads IF:s elitlag i den nya arenan.

linjekarta matchbuss

Med start den 3 februari kommer Skånetrafiken att köra extra avgångar till Ystads IF:s hemmamatcher i elitserien och EHF-cupen på Ystad Arena.

Det blir extra avgång för stadsbuss linje 3 i Ystad från Erik Dahlbergsgatan via Västra Sjöstaden, Åkesholm och stationen till Ystad Arena. Från Sjöbo blir det extraavgång på regionbuss 301 och båda linjerna ankommer till Ystad Arena ca 30 minuter innan matchstart. Resenärer som kommer till Ystad med Pågatågen kan också enkelt byta till och från extraavgångarna på linje 3 när dessa passerar stationen.

- Det känns bra att kunna erbjuda extratrafik till Ystads IF:s matcher. Sport förenar och det finns ett stort intresse i trakten. Vi är glada över samarbetet, inte minst då vi kan bidra i den positiva anda som råder, vilket också skapar ett mervärde utöver den vanliga stadstrafiken. Det känns extra kul att kunna knyta samman ett bra trafikupplägg med stadsbuss, Pågatåg och regionbuss 301 till arenan, säger Håkan Kristiansson, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Efter matcherna avgår bussarna 15 minuter efter matchslut i omvänd riktning tillbaka, linje 3 till Åkesholm via Stationen och Västra Sjöstaden och linje 301 till Sjöbo.

Extrabussarna kör till Ystads IF:s hemmamatcher i elitserien och EHF-cupen på Ystad Arena under våren. Information om matchdagar och tider finner du på www.laget.se/YIFELITLAGET

Alla resor kan sökas i Skånetrafikens app eller på www.skanetrafiken.se. Sök till och från Ystad Arena.

 Handboll

Sportlov 2016

$
0
0

Vecka 8 är det sportlov och då har du möjlighet att prova på många olika aktiviteter hos föreningar och olika verksamheter inom Ystads kommun.

 Se alla aktiviteter här.

Stark tillväxtvilja bland turismföretagen

$
0
0

Tillväxtverkets undersökning "Företagens villkor och verklighet" visar att turismföretagen vill växa mer än genomsnittet för de små och medelstora företagen i Sverige. Samtidigt ser turismföretagen hinder för sin utveckling.

Turismföretagen, företag med stor försäljning till tillresta besökare, har en högre tro på egen tillväxt samt en högre vilja att växa än genomsnittet för de små och medelstora företagen i Sverige. Framför allt är det många turismföretag som vill växa genom att anställa ny personal.

– Den här rapporten ligger helt i linje med vår destinationsutvecklingsprocess, där vi jobbar med besöksnäringsföretagen för att skapa tillväxt. De har en stor tilltro och entusiasm inför framtiden, säger Marie Holmström, turismstrateg i Ystads kommun.   

Så vill turismföretagen växa
Turismföretagen själva upplever främst att de behöver hitta nya vägar till marknaden för att kunna växa, genom till exempel nya försäljningskanaler, ökad marknadsföring och genom att utveckla nya varor och tjänster.

- Många turismföretag är redan idag innovativa, undersökningen visar att närmare 60 procent har utvecklat och sålt nya varor och tjänster under de tre senaste åren. Den höga innovationsnivån bland turismföretagen visar på en stark förnyelsetakt och utvecklingskraft inom sektorn, säger Sofi Sjöberg, analysenheten på Tillväxtverket.

Lagar och myndighetsregler är de största hindren
Samtidigt som många turismföretag vill växa, upplever de även i högre grad att det finns hinder för deras utveckling. Lagar och myndighetsregler anges som de största hindren, särskilt de regler som rör personalansvar och anställning. Även tillgången till lämplig arbetskraft ses som ett stort hinder för tillväxt.

– På sikt skulle detta kunna innebära en risk för att företagen avstår från att anställa på grund av regelkrångel och brist på rätt kompetens. Trots att det både finns vilja och behov, säger Sofi Sjöberg.


Plusresultat för Ystads kommun

$
0
0

Ystads kommuns resultat för 2015 blev ett överskott på 12,9 mkr vilket är 7,3 mkr bättre än det budgeterade resultatet på 5,6 mkr.

- Vi är väldigt nöjda med resultatet. Med hänsyn till den situation vi har haft under året känns det tillfredsställande att budgetkravet är uppfyllt. Det är för tidigt att säga vad resultatet beror på men återhållsamhet och täta uppföljningar tror jag är några förklaringar, säger Kent Mårtensson (s), kommunalråd.

En djupare analys görs i samband med årsredovisningen som ska hanteras i kommunstyrelsen i slutet av mars. 

Vice ordförande i kommunstyrelsen Eva Bramsvik Håkansson (c) är också nöjd.

- Det såg mörkare ut tidigare under 2015, så ett plusresultat känns mycket bra. Nu måste vi invänta analyserna från respektive nämnd. Verksamheterna har gjort ett bra jobb med att analysera och se över sina verksamheter, och det är ett arbete som fortsätter.

Kontaktpersoner:

  • Kent Mårtensson (s), kommunalråd, 0709-47 71 11
  • Eva Bramsvik Håkansson (c), vice ordförande kommunstyrelsen, 0733-52 45 25
  • Petter Hansson, ekonomichef, 0709-47 71 20

Skicka din film till Pixel

$
0
0

PIXEL Skånes filmfestival går i år av stapeln i Ystad Studios den 22-23 april. Ta chansen att vara med genom att skicka in ditt bidrag.

Pixel är en viktig festival för skånsk film. Det blir massor av film, PIXEL Junior, tävlingar och mycket mer.

Anmälan är fortfarande öppen, och här kan du som ung filmare (både barn och unga) skicka in ditt bidrag för att vara med i de prestigefyllda tävlingarna och för att få chansen att visa din film under festivalen.

Så har du eller ditt barn något i gömmorna; tveka inte att skicka in – det blir kul! På sportlovet finns det dessutom möjlighet att få hjälp med att klippa ihop filmen tillsammans med kunnig personal. Läs mer om det här: http://www.ystad.se/…/film-…/filmnytt/sportlov-pa-cineteket/

Går direkt till anmälan.

Vill du lära barn programmering?

$
0
0

På flera orter i Sverige finns så kallade Coderdojos där barn och unga kan lära sig att koda och programmera och nu har turen kommit till Ystad. Nu söker man efter handledare som kan programmering och som brinner för att lära ut sina kunskaper till barn och unga.

Tanken är att barn och unga mellan 7-17 år ska lära sig programmera under organiserade former. Ingen erfarenhet krävs utan man börjar från grunden. Verksamheten bedrivs ideellt med stöd av Ystads kommun.

- Vi hoppas kunna ha ett tvåtimmarspass i veckan. Nu behöver vi handledare som kan tänka sig att arbeta med detta ideellt. Kunskap om programmering handlar om att få en uppfattning om sin omvärld, precis som med exempelvis fysik och kemi.

Digitalt skapande blir allt viktigare i samhället och Skolverket tittar på hur programmering ska finnas med i läroplanen framöver, säger Anki Klinga som är it-pedagog i Ystads kommun och en av initiativtagarna till projektet.

Huvudarrangör är South East Creatives.

 

 

O’Learys öppnar bowling och restaurang i Ystad Arena

$
0
0

I onsdags skrev Jesper Liedstrand på hyresavtalet för att driva sydöstra Skånes första O’Learysanläggning. Platsen blir Ystad Arenas övervåning.

Byggstart sker i april och invigning blir enligt planerna i oktober. På plats var även grundaren och affärsutvecklaren Jonas Reinholdsson som beskrev den blivande anläggningen på Ystad Arenas övervåning med kombinerad bowling och restaurang.

– Jag tror att vår anläggning kommer att bli en naturlig samlingspunkt för både Ystadbor och besökare, säger Jonas Reinholdsson.

Lokalen finns en trappa upp i badet och är på 6 000 kvadratmeter. Där kommer det att rymmas 12 bowlingbanor och en restaurang. Maten blir av amerikansk karaktär, med särskild inspiration från Boston.

Planen var från början att bowlingen och restaurangen skulle stå färdiga vid invigningen av Ystad Arenas bad i september förra året. Men förhandlingar med olika intressenter strandade på grund av att man inte kunde enas om en hyresnivå.

Tidigare på onsdagen beslutade kommunstyrelsen att godkänna tillsäggsanslaget på 3,3 miljoner kronor. I november 2014 beslutade kommunfullmäktige om 14 miljoner kronor för bowling och restaurang i arenan. Totalt kostar anläggningen alltså 17,3 miljoner kronor. I hyresavtalet som är upprättat står O’Learys för 1,7 miljoner kronor som bland annat ska gå till armaturer och maskiner. Innan bygget startar ska även kommunfullmäktige fatta beslut i frågan.

Franchisetagaren Jesper Liedstrand driver redan två O’Learysrestauranger – en i Kalmar och en i Lund. I Kalmar driver han även Frimurarhotellet. Han har ingen bowlingerfarenhet men kommer att få starkt stöd från övriga O’Learys som driver ett antal bowlingar runt om i Sverige. 

Besök Ystad Arena

$
0
0

Är du nyfiken på att se nybyggda Arenahallen inifrån? Boka dig för studiebesök!

 

Är du också nyfiken på vår nya hall? Kom och upplev Ystad Arena!

För dig som ännu inte varit här och är nyfiken, och för de företag, organisationer och föreningar som vill veta mer om möjligheterna och anläggningen har vi nu bokat in två datum, då vi passar på att bjuda in många samtidigt.

Den 23 mars blir det visning för företag, organisationer och föreningar.

Den 5 april visning för allmänheten.

Läs mer och anmäl dig på Ystad Arenas sidor.

Välkommen!

Klimatklivet

$
0
0

Det finns nya pengar att söka för Klimatklivet. Den första av årets tre planerade tidsperioder för att ansöka om investeringsstöd inom Klimatklivet har startat.

Organisationer, kommuner, myndigheter och företag kan söka om pengar från projektet.

Det är Naturvårdsverket tillsammans med Länsstyrelserna som på uppdrag av regeringen driver projekt Klimatklivet. Genom att stötta klimatsmarta investeringar vill man minska utsläppen av växthusgaser. De ansökningar som bedöms ge största möjliga klimatnytta per investerad krona ges stöd.

För  perioden 2016 till 2018 har regeringen aviserat 600 miljoner kronor årligen till projektet.

De åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatåtgärder inom till exempel transport, livsmedel, bostad, stadsbyggnad och energi.

Nytt system ska främja återbruk av användbara saker i kommunen

$
0
0

Ystads kommun har skaffat ett återbrukssystem för begagnade saker, främst möbler. Systemet heter Off2off och ska användas internt i kommunen.

Den 29 februari ansluter sig Ystads kommun till systemet som också uppfyller kriterierna för att märkas som Miljönär-vänlig, vilket är Avfall Sveriges och Sveriges kommuners gemensamma märkning för att gynna en hållbar konsumtion.

­– Återbrukssystemet hjälper oss att leva upp till målet att nå ett hållbart samhälle, genom att öka återanvändningen och minska avfallsmängderna. Det finns också ekonomiska fördelar med att återbruka, säger Tina Persson, projektledare på Ystads kommun.

Lagrade möbler

Under en tid har det inom kommunen pågått ett arbete med att rensa och inventera olika förråd för att internt kunna annonser ut allt som kan återanvändas. Både förvaltningar och kommunala bolag är involverade.

­– Det kan handla om stolar, bord, armaturer eller andra bra saker som bara har ställts undan och som många gånger glömts bort. De saker som eventuellt blir kvar kommer lämnas vidare till något eller några återbruksställen, säger Tina Persson.


Mer lek på Anna Lindhs plats

$
0
0

I början av mars återupptas arbetet med att ge Anna Lindhs plats en ny skepnad och nytt innehåll. Området blir en ännu bättre plats för umgänge och lek tack vare både lekutrustning och grillplatser samt nya planteringar och tryggare trafiksituation.

Målet är att knyta ihop Anna Lindhs plats med resten av hamnen och skapa ett rekreationsområde som är tryggt och tillgängligt för alla.

- Vi har arbetat med tillgänglighet i hela projektet, säger projektledare Ann-Sofi Eriksson. Vi har till exempel breddat gångar och skapat grillplatser som är tillgängliga även med rullstol. Vi har även förberett för mer belysning, både gatubelysning och allmän.

Genom att lägga parkeringsplatserna vinkelrätt mot Segelgatan har man dubblerat antalet. Nu ryms 42 bilar och tre handikapplatser.

- Vi har tagit bort fem platser vid cykelövergången för att skapa en tryggare trafiksituation. Dessutom kommer det att finnas cykelställ.

Buskar som ger lä

Mot parkeringen skapas kullar och runt grillplatser, bänkar och bord planteras låga buskar som skapar lä mot vinden, men som också skapar en större känsla av trygghet än höga buskage. Nya träd kommer också att planteras i grupper för att inte skymma utsikten mot havet.

- Vi har en budget på två miljoner kronor. Marken är redan förberedd och nu fortsätter arbetet med asfaltering, plantering och utplacering av utrustning. Allt beräknas vara färdigt i april, säger Ann-Sofi Eriksson.

- Anna Lindhs plats får nu en rejäl ansiktslyftning. Resultatet är ett spännande och centralt rekreationsområde med bättre tillgänglighet för alla, säger Stefan Malmberg (s), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Ystads kommun.

 

Integrationsarbete skapar nya möjligheter

$
0
0

Ystads kommun har anställt en integrationsstrateg och en integrationssamordnare för att utveckla och stärka integrationsarbetet i kommunen. Peter Eriksson och Samer Al Kabalan vill skapa möjligheter för nyanlända genom att fokusera på människors egen motivation. Målet är att skapa bättre integration men även att utveckla Ystad.

Peter ERiksson och Samer Al KAbalan

Politikerna i Ystads kommun har avsatt pengar för integration genom språk och arbete och kommundirektör Jonas Rosenkvist vill nu hitta nya sätt att arbeta, både strategiskt och praktiskt.

- Vi måste prova nya sätt att arbeta när det gäller integration. Peter och Samer är kommunens länk till nyanlända, myndigheter, näringsliv och föreningar och kommer att arbeta offensivt ute i samhället, säger Jonas Rosenkvist.

Peter Eriksson och Samer Al Kabalan är redan ideellt engagerade och har arbetat med integration på det sociala planet sedan november 2015. Nu fortsätter och utvecklas deras arbete med Ystads kommun som plattform. I uppdraget ingår även att ta fram en strategi och handlingsplan i samarbete med kommunens förvaltningar och verksamheter.

- Både jag och Samer har en bakgrund inom näringsliv och ekonomi. Vi ser vårt uppdrag som en möjlighet att utveckla Ystad och skapa en stolthet hos både nyanlända och Ystadsbor. En viktig utgångspunkt för oss är att fokusera på möjligheter och på människor med en egen drivkraft och positiv inställning till att påverka sitt liv i rätt riktning, säger Peter Eriksson som tidigare arbetade som redovisningsekonom.

Båda upplever att det finns en stor vilja bland Ystadsbor att hjälpa till. Samer Al Kabalan är från Syrien och kom till Sverige 1 oktober 2015. Han har arbetat på ledande positioner inom hotellbranschen i Abu Dhabi och Dubai bland annat.

- Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till och jag ser det även som en möjlighet att visa goda exempel från min kultur. Det finns ett arabiskt ordspråk som på ett bra sätt beskriver hur vi vill arbeta; ”We teach you how to fish instead of bringing you the fish”. Innebörden är att vi öppnar dörrar och visar på möjligheter istället för att servera färdiga lösningar, säger Samer Al Kabalan.

Målet för integrationsarbetet är att ge nyanlända de bästa förutsättningarna att på så kort tid som möjligt etablera sig i samhället genom t ex rådgivning och information om möjligheter till jobb och praktik, språkutbildning, sociala kontakter och att skapa arenor och tillfällen att lära känna svenskar.

Peter Eriksson och Samer Al Kabalan började sina tjänster 1 mars.

Havsresan i Ystad har kastat loss

$
0
0

Vi i Ystad berörs alla på ett eller annat vis av havet. Under 2016 kommer Ystad att vara samarbetsparter och värdkommun för Havsresan, som är ett kunskapsprojekt från Lunds universitet. Nu har ett välbesökt startmöte hållits.

Havsresan i Ystad har haft sitt startmöte på Gamla Rådhuset i Ystad. 75 personer kom för att diskutera tankar och idéer inför Havsresan i Ystad 2016.

– Vi hade en mycket bra uppslutning med 75 personer som representerade omkring 40 olika organisationer. Och detta är bara början. Vilken havsresa det kommer att bli i år, säger Agneta Green, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun.

Startmöte Havsresan Ystad 2016  Foto: Itta Johnson

 

Mer pengar till asfalt

$
0
0

Den sittande majoriteten har förstärkt budgeten för underhåll av vägar kraftigt och satsar 7,6 mkr per år på ny toppbeläggning. Tekniska avdelningen har tagit fram en plan som visar vilka sträckor som ska asfalteras under 2016. Ystad har många gator och gång-/cykelvägar som är eftersatta vad gäller beläggningen och nu tar kommunen ett extra grepp för att minska den så kallade underhållsskulden.

Toppbeläggning med asfalt på vägar och gator har idag en livslängd på cirka 15 till 30 år. Livslängden varierar beroende på hur tungt trafikerade de är och kommunen vill i förlängningen byta ut toppbeläggningen innan livslängden är slut. Tekniska avdelningen har nu tagit fram en asfaltsplan för 2016.

- Under 2016 finns 7,6 miljoner till asfaltering. Målet är att rusta upp gatunätet och därmed förhindra de risker som finns med för gammal beläggning. Färre olyckor, bättre framkomlighet, bättre miljö och lägre energiförbrukning är några av de positiva effekterna, säger Stefan Malmberg (s), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Vägar och gator i Ystad, Glemmingebro, Löderup, Sövestad och Stora Herrestad förslås få ny beläggning (se kartor nedan).

- Vi kommer att samordna arbetet med andra ledningsägare så att grävarbetet blir så effektivt som möjligt. Vår sammanställning kan komma att ändras något eftersom några ledningsägares planering inte är helt klar, säger Emilia Löfgren, teknisk chef Ystads kommun.

Kartor på platser där asfalt läggs ut:

Asfaltering Ystad

Asfaltering Ystad

Asfaltering Glemmingebro

Asfaltering gång-/cykelvägar Glemmingebro

Asfaltering Löderup

Asfaltering gång-/cykelvägar Löderup

Asfaltering Sövestad

Asfaltering Stora Herrestad

Earth Hour – tillsammans för klimatet

$
0
0

Lördagen den 19 mars är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation för en värld baserad på hållbar och förnybar energi. Temat för i år är ”Tillsammans för klimatet”.

­Lördag 19 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Det är en internationell kampanj som i första hand uppmanar hushåll och företag att under en timme släcka belysningen.

– Årets Earth Hour handlar om att vi fokuserar på de fyra ”B:na” – bilen, biffen, bostaden och börsen. De är viktiga faktorer för att vi ska vara med och bidra till en fossilbränslefri värld. säger Eva Hansson, energi- och klimatrådgivare i Ystads och Tomelilla kommuner.

Ystads kommun kommer att låta hela vecka 11, dvs. 14-19 mars, få en koppling till Earth Hour. Det blir bland annat ”Hållbart i skolan” som är Världsnaturfondens utbildningsmaterial, och nedsläckning av vissa byggnader i kommunen – Ystad Arena, Vattentornet och Gamla Rådhuset.

 

Viewing all 443 articles
Browse latest View live