Quantcast
Channel: Nyheter från Ystads kommun
Viewing all 443 articles
Browse latest View live

Dags att nominera till Ystads kommuns miljöpris 2016

$
0
0

Nu är det dags att skicka in nomineringar till årets miljöpris. Sista datum för nominering är den 9 maj.

Ystads kommuns miljöpris syftar till att uppmuntra och stödja insatser som bidrar till effektiv resursanvändning, kretsloppstänkande och ekologiskt hållbar utveckling.

Områden som kan premieras kan exempelvis vara utveckling av miljöanpassad teknik, miljöanpassad produktion, naturvårdande insatser, information om miljö- och naturvårdsfrågor, skapande av god stads-/boendemiljö samt insatser för att öka miljömedvetenhet och miljöengagemang i samhället.

Priset består av diplom samt 10 000 kronor. Det delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni.

Mottagare av priset kan vara enskilda personer, föreningar, institutioner, företag eller organisationer som bor eller verkar i Ystads kommun eller på annat sätt har en tydlig anknytning till Ystad. Anställda i Ystads kommun, kommunalförbund eller kommunalt bolag som kommunen äger eller är medlem i kan inte nomineras för sådant arbete som de utför inom sin tjänst.

Pristagare utses av Kommunstyrelsens miljöutskott.

Nomineringar inklusive motivering skickas till Ystads kommun, Kommunstyrelsens miljöutskott,

271 80 Ystad eller till kommunen@ystad.se . På kuvertet eller ämnesraden ska det stå ”Miljöpriset 2016”.


Unikt läger för unga med demenssjuk förälder

$
0
0

Sju svenska kommuner, varav Ystad är en, har beslutat att gemensamt arrangera fyra sommarläger för unga anhöriga med en demenssjuk förälder.

– När jag blev tillfrågad om att få arrangera ett läger för unga anhöriga till demenssjuka föräldrar så tvekade jag inte. Jag känner mig stolt över att Ystads kommun står bakom denna viktiga satsning, säger Annika Nilsson, silviasjuksköterska i Ystads kommun.

Om ungdomar växer upp med ensamstående demenssjuka föräldrar läggs ofta en väldigt stor börda på ungdomarna eftersom föräldrarna inte längre klarar av att ta samma ansvar.

– Att växa upp med en demenssjuk förälder kan kännas mycket svårt och ensamt. En del ungdomar beskriver att de undviker att ta hem kompisar för att de skäms för sin sjuka förälder. Hela familjen påverkas i en sådan svår livssituation, säger Annika Nilsson.

Anhörigstödet i de flesta kommuner är framför allt inriktat mot äldre personer, trots att de yngre har samma rätt till stöd. Förklaringar kan vara att de äldre med demenssjuk anhörig är fler och att livssituationen för unga anhöriga inte ser ut som hos de äldre.

– Jag har läst i utvärderingar från tidigare läger för unga anhöriga till demensssjuka, samt tagit del av forskning om hur viktigt det är för unga anhöriga att få dela och tala om sin situation och sorg med andra anhöriga. Anhöriga som kan ha en större förståelse för vad denna situation innebär, säger Annika Nilsson.

Cecilia Malmström till Ystad

$
0
0

Som ett led i Ystads kommuns satsningar på att skapa tillväxt, fler arbeten, påvisa vår utomordentliga geografiska position med bl.a. hamnen, bjuder vi in till en dag med inriktning utrikeshandel, internationella relationer och expansionsplaner utomlands.

Torsdag 14 april 2016 kl.13.00, Ystads Teater

  • 13.00 Kent Mårtensson, kommunalråd, Ystads kommun
  • 13.10 Cecilia Malmström, EU-kommissionär
  • 14.00 Per Tryding, vice VD och Policychef, Svenska Industri- och Handelskammaren, Sydsverige
  • 14.15 Astrid Hackl och Gösta Melkersson, Exportrådgivare, Business Sweden, Skåne och Blekinge, Nikki Brandt, Trade Commissioner, Business Sweden, Danmark
  • 14.40 Kaffe 
  • 15.00 Anders Norman, VD, Almi Skåne
  • 15.15 André Johansson, ansvarig FöretagsAcceleratorn®, Connect, Region Syd
  • 15.30 Greger Leijonhufvud, regionansvarig, Exportkreditnämnden 
  • 15.45 André Sebelius, kundansvarig, Svensk Exportkredit
  • 16.0 Avslutning

Anmäl dig här!

Biblioteksfest i dagarna två

$
0
0

Äntligen är det dags för invigning av det nyrenoverade Stadsbiblioteket i Ystad. Vi bjuder på ett fullspäckat program för alla. 9-10 april kl 10-17. Fri entré!

Popup-boktips, sagostunder, överstrykningspoesi, väv din egen jätteblomma.
Passa på och bekanta dig med ditt nya bibliotek. Vi bjuder på kaffe och kalasgod tårta.
 
9-10 april kl 10-17
Fri entré!

LÖRDAG 9 april
·      Hemvärnsorkestern
·      Invigning med Mårten Mårtensson
·      Åk gratis med den gamla brandbilen
·      från Stortorget till Stadsbiblioteket
·      Ystads Frivillige Bergnings-Corps historia
·      Kulturskolan underhåller
·      Cirkusskolan Creatrix
·      Zombieworkshop med Jimmy Wallin
·      Samtal om vandringar mellan
·      Yrr Jónasdóttir och Per Erik Tell
·      Författare Linda Boström Knausgård
·      Ansiktsmålning
 
SÖNDAG 10 april
·      Kulturskolan underhåller
·      Studio Danza
·      Barnteater: Hunden Rund planterar
·      Militärliv i Ystad
·      Mangaworkshop med Christoffer Vargas
·      Ystads bibliotekshistoria med arkitekt Claes B Persson
·      Författare Mikael
·      Ansiktsmålning


Ystads Stadsbibliotek, Surbrunnsvägen 12 , Ystad

Pilotprojekt för mindre avfall

$
0
0

Ystads kommun är en av tre kommuner i Sverige som ska vara med i Avfalls Sveriges pilotprojekt i syfte att minska mängden avfall.


Att arbeta systematiskt med att förebygga avfall medför minskad miljöpåverkan och kan också medföra minskade kostnader, bättre arbetsmiljö och bättre kvalitet i verksamheten.

2015 gjorde Marla Miljödialog en metodbeskrivning åt Avfall Sverige för att förebygga avfall i kommunal verksamhet. Metoden ska nu testas och utvecklas i samverkan med tre kommunala organisationer: Helsingborgs stad, Gästrike återvinnare och Ystads kommun.

Syftet är att utveckla metoden, synliggöra framgångsfaktorer och fallgropar samt skapa goda exempel på förebyggande av avfall.

- Projektet kommer att bli en väldigt spännande utmaning, säger Lotte Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten och den som kommer att arbeta med projektet i Ystad. Jag tror att många kommer att följa Ystad i detta projekt, eftersom förebyggande av avfall är på allas läppar idag.

 

 

Klostrets ovanvåning stänger 4 april

$
0
0

Klostret stänger ovanvåningen den 4 april. Den 3 april är det är sista chansen att se de fina utställningarna Himmelskt vackert, Allmogens juveler och Exponerat.

exponerat

 

 

  allmogens juveler

Pixel - Skånes filmfestival

$
0
0

Den 22 - 23 april öppnar Ystad Studios och Film i Skåne åter igen upp portarna för Pixel Skånes Filmfestival. Pixel är en bred filmfestival som både ger plats åt unga talanger men också mer erfarna filmskapare, men det är även festivalen för alla som bara gillar film.

Läs mer på Pixels hemsida.

pixelaffisch

Klädbytardagen på Ungdomens hus 16 april

$
0
0

Passa på att förnya din garderob på ett både roligt och klimatsmart sätt. Lördagen den 16 april är det Klädbytardagen på Ungdomens hus i Ystad och i hela Sverige.

– För varje plagg som man har med sig kan man byta till sig ett annat. På så sätt kommer ett plagg som någon tröttnat på till nytta hos någon annan. Återbruk förlänger plaggets livslängd vilket leder till minskad miljöpåverkan, säger Lotte Nilsson från Samhällsbyggnadsförvaltningen på Ystads kommun.

På plats finns Design Juniq som är en av Ystads miljönärvänliga verkamheter, en inspirationshörna om återbruk, en syhörna som hjälper till att sy om, musikunderhållning och fika. 


Nytt yttrande från Länsstyrelsen om fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad

$
0
0

Länsstyrelsen har gjort ett nytt granskningsyttrande över planen "Staden Ystad 2030" som är en fördjupning av översiktsplanen för Ystads kommun. Yttrandet ersätter det från september förra året. Tack vare detta har kommunen en tydligare bild av hur Länsstyrelsen ser på den fortsatta planeringen av framtidens Ystad.

- Sammantaget känner vi oss nöjda med de förtydliganden som Länsstyrelsen gjort. Nu förstår vi bättre vad som gäller, inte minst gällande utvecklingen av hamnområdet. Länsstyrelsen har även förtydligat att det är endast två områden som de anser ska utgå ur planen samt att de inte längre råder oss att arbeta om planhandlingarna och därefter ställa ut planen på nytt, säger planarkitekt Hanna Tell.
 
Skiss över Ystads hamn
Bakgrunden till det nya yttrandet är att Ystads kommun i samband med Länsstyrelsens första yttrande saknade konkreta beskrivningar för att få en tydligare vägledning i det fortsatta arbetet. Och det anser Ystads kommun att man nu har fått.
- Vi har haft en bra dialog med Länsstyrelsen. I det nya yttrandet har de gjort förtydliganden så att vi bättre förstår deras syn och argumentation. Dessutom inleds yttrandet med ett positivt omdöme, vilket såklart känns bra, säger Hanna Tell.
 
Så här inleds yttrandet: ”Länsstyrelsen ser mycket positivt att Ystad kommun har tagit fram en ändring av den kommunövergripande översiktsplanen avseende utvecklingen av Ystad tätort inklusive hamnområdet. Staden kommer få goda möjligheter till stadsutveckling genom omvandlingen av hamnen med en flytt till ett yttre läge. Detta stärker Ystad kommun som en av regionens kärnor.”
 
För utbyggnadsområdena har Länsstyrelsen bland annat gjort förtydliganden kring vad de anser inte vara tillräckligt utrett och vad som behöver utredas närmare vid efterföljande planering.

 

Lägre energiförbrukning i kommunens fastigheter

$
0
0

Ystads kommun arbetar sedan 2010 med ett energisparprogram för att sänka både energianvändning och koldioxidutsläpp. Arbetet är framgångsrikt och för femte året i rad sjunker energiförbrukningen. Sammanlagt har kommunen minskat sin energiförbrukning med 12% och koldioxidutsläppen minskar på köpet. Alla insatser finns redovisade i Energibokslut 2015, som nu är färdigställt.

Hela projektet bygger på den så kallade Ystadmodellen som i korthet går ut på att investeringarna i energieffektivisering ska ge besparingar som i sin tur kan användas i projekt som inte ger lika stor vinst.

- Det handlar om att utnyttja begränsade resurser på bästa sätt. Vi kan konstatera att det har rullat på bra med lönsamma projekt där man till exempel har ersatt el och olja med halmbränsle, säger Stefan Malmberg, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Varje år görs ett energibokslut där det redogörs för vilka insatser och besparingar som gjorts under året i kommunens fastigheter. Ett exempel på en framgångsrik insats är förskolan Erici där man bytt aggregat och kompletterat med värmepumpar.

- Tidigare låg Ericis årliga förbrukning på 220 000 kWh. Sedan projektet färdigställdes har vi haft en 30-procentig nedgång jämfört med månadsförbrukningen året innan, säger Jerker Håkansson, energiingenjör på Ystads kommun.

Resultat 2015

Energianvändning minskar

Nyckeltalet för beståndet har minskat med 9 kWh/m² under 2015. Från år 2010 har energianvändningen minskat med 24 kWh/m² eller ca 4 800 000 kWh. Energimålet nationellt är att minska energianvändningen med 20 % mot basåret 2010. Ystads kommun ser ut att uppnå detta mål.

Utsläpp av koldioxid minskar

Under 2015 har koldioxidutsläppet minskat med 0,49 kg/m². Utsläppen är starkt kopplade till mängden olja som förbrukas. Den el som köps in är klimatneutral vilket inte ger något nettotillskott av koldioxid. Fjärrvärmeproduktionen sker med hjälp av både förnyelsebara och fossila bränslen. Fördelningen mellan de olika bränsletyperna avgör hur mycket koldioxid som släpps ut till atmosfären. Under 2015 producerade Ystad Energi sin fjärrvärme med 98,5 % förnyelsebart bränsle och 1,5 % fossilt.

Läs hela energibokslutet här.

Utställning om Mankells samlade verk om Wallander 1991-2016

$
0
0

Wallanderboken i fokus är en utställning om Henning Mankells samlade verk om Wallander 1991-2016. Ystads kommun uppmärksammar 25-årsjubileet med en specialbyggd utställning på Ystads film- och upplevelsecenter Cineteket.

I år är det 25 år sedan Henning Mankell gav ut sin första bok om poliskommissarien Kurt Wallander vid Ystadpolisen, Mördare utan ansikte. En bok med ett tema som är lika aktuell i dag som då. Boken prisades till Bästa svenska kriminalroman 1991 av Svenska Deckarakademin med motiveringen: Mankell utnyttjar på ett suveränt sätt kriminalromanens möjligheter i sann humanistisk anda. Boken fick även Skandinaviska Kriminalsällskapets allra första Glasnyckel för Skandinaviens bästa deckare. Att Mankell placerade en poliskommissarie i en svensk kriminalbok för att få berätta det han ville uttrycka om vårt samhälles mörka utveckling visade sig vara ett mycket lyckat drag. Kunde Mankell redan 1991 ana att det skulle bli en sådan succé och att miljontals läsare i hela världen skulle få ta del av detta?

utställning wallander

Mankell är fortfarande en av Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk. Anneli Høier, Henning Mankells internationella agent, arbetade tillsammans med Mankell under 25 år. I utställningen ger Anneli sitt personliga porträtt av sin nära vän Henning Mankell och om hur framgångssagan växte fram. Utställningen är inspirerad av Annelis vindsvåning i Köpenhamn som präglas av Mankells verk som hon marknadsfört i hela världen.

- Vi har försökt att återskapa Annelis biblioteksrum i Köpenhamn. Väggarna är fyllda från golv till tak med Mankells alla verk på olika språk. Vi vill förmedla den känslan som rummet gav när vi besökte det, säger Jack Löfving som är utställningsansvarig på Cineteket.

Ystads skolor klättrar i årets SKL-rapport ”Öppna jämförelser – Grundskola 2016”

$
0
0

Ystads skolor ligger på dels plats 20 i landet om man räknar in friskolorna i resultatet, dels på plats 14 om man bara ser till de kommunala skolorna. I topp ligger, precis som förra året, Vellinge kommun men Ystad ligger på plats tre i Skåne. Plats 20 innebär en klättring från plats 32 jämfört med förra undersökningen.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting har för tionde året sammanställt statistik i så kallade Öppna jämförelser. Årets rapport innehåller indikatorer för kunskapsresultat, ekonomi och personal på både kommun- och riksnivå för läsåret 2014/15. Den innehåller även resultat från SKL:s elevenkät. Årets rapport har temat ”Nyanlända elever” och SKL tar till exempel upp begrepp, statistik och framgångsfaktorer inom detta område.

Elever

Men när SKL ställer samman de samlade resultaten i landet så innehåller de enbart kunskapsindikatorer. Resultatet ger, enligt SKL, en bra bild av hur väl kommunerna har lyckats med sitt kunskapsuppdrag. SKL tar förandra gången också fram en lista med enbart resultaten från de kommunala skolorna.

Läs SKL:s rapport här. Från och med sidan 67 i rapporten finns de sammanvägda resultaten i tabellformat.

Vi håller rent! Skräpplockarveckor v. 17-21

$
0
0

Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. Ystads kommuns officiella skräpplockarveckor är v. 17 till 21 och den 12 maj anordnas en gemensam skräpplockardag.

Tidigare år har kampanjen varit uppdelad i olika aktiviteter för skolor och förskolor, föreningar och kustälskare. I år välkomnar vi alla till samma kampanj - Vi Håller Rent.

Ett tips i samband med att ni anordnar skräpplockning på er skola, i ert byalag, förening eller kompisgäng är att uppmana de som deltar att ta med sig handskar eller vantar!

Håll Sverige Rent har även startat en utmaning där man uppmanar alla att ta en bild när man plockar skräp, taggar bilden med #ettskräpomdagen och utmanar vänner, bekanta, arbetskamrater för att visa att det inte är ok att skräpa ner i naturen. Läs mer här.

Gemensam skräpplockaraktivitet torsdagen den 12 maj

Om du gärna vill göra en insats men inte vill plocka skräp själv så är du varmt välkommen att plocka skräp tillsammans med oss torsdagen den 12 maj mellan 13-14.30. Vi kommer att samlas vid Jakten i Ystad.

skräpplockning kåseberga

Ystads "officiella skräpplockarveckor" v 17-21

Om du väljer att plocka skräp och inte får plats med de gula sopsäckarna i era befintliga sopkärl så ställ de gula säckarna bredvid er befintliga soptunna så tar vi dem vid er nästa ordinarie tömning under vecka 17-21. Glöm inte meddela kontaktperson på avfallsenheten om det i förväg.

Tänk också på att grovavfall (stora grenar, tegel, asfalt och liknande kan förstöra sopbilen och får inte får läggas i sopsäckarna) Om ni hittar sådant avfall kan ni kontakta kontaktperson på Avfallsenheten för att få vägledning hur ni ska gå tillväga.

Sprid gärna ert engagemang!

Om ni lägger upp bilder kring er skräpplockaraktivitet så får ni gärna tipsa om det till lotte.nilsson@ystad.se

Ni får gärna också maila bilder (med info att bilderna får publiceras) så kan vi sprida aktiviteterna som sker runt om i Ystad.

Tack för er insats!

Alla vi är anmälda till "Vi håller rent"

  1. Abrahamslunds Förskola                    
  2. Avfallsenheten                                       
  3. Backa Förskola & Nattugglan             
  4. Backaskolan                
  5. BUS Förskola               
  6. Bussjö Byalag              
  7. Club Parapente Syd
  8. Dagbarnvårdare på Backa förskola 
  9. Erici fsk                          
  10. Förskolan Kosmos    
  11. Glemminge förskola
  12. Hedeskoga förskola 
  13. Hedeskoga skola       
  14. I Ur och Skur Björnstjernans förskola                         
  15. Källesjö Förskola AB 
  16. Köpingebrobyalag    
  17. Löderups skola           
  18. Lotta Andersson        
  19. Lyckebo Förskola AB
  20. Miljöprojektet "Skräp" (Litter)         
  21. Monia elgenkrona    
  22. Nybrostrands Förskola avd. Trollsländan
  23. Nybrostrands förskola avdelning Gräshoppan       
  24. parkens förskola avd maskrosen     
  25. privat
  26. Smedjans uteförskola                          
  27. Soldalens Förskola    
  28. Sövestad förskola     
  29. Sövestad skola           
  30. Svarte Förskola          
  31. Svarte skolan
  32. Utegruppen Parken 
  33. Ystad montessori förskola
  34. Ystadsmiljöförskola AB Bladlusen
  35. Ystadsortens Fiskevårds- och Sportfiskeförening
  36. Ängaskolan

Tack för er insats för miljön och för ert engagemang!

hsr.se/2016

Havsresans vårprogram – en djupdykning i havsfrågor

$
0
0

Vårprogrammet för Havsresan i Ystad är här. Ett fyrtiotal organisationer deltar på olika sätt och under våren kommer det att bjudas på dykaktiviteter, föredrag och gemensamma insatser för havet.

– Intresset för Havsresan i Ystad imponerar, säger Peter Jonsson från Lunds universitet. Vi har anordnat Havsresan ända sedan 1990, man aldrig har det varit ett så stort förhandsintresse.

Under fältveckan, som inleds den 2 maj i Ystads hamn, kommer över 50 frivilliga dykare med tio fartyg att undersöka havsbotten utanför Ystad. Planerna är att studera och fotografera både natur- och kulturmiljön, men också att titta på intressanta saker i själva hamnen. Under veckan kommer också Sjöfartsverkets mätfartyg Jacob Hägg på besök för att hjälpa Havsresan att hitta nya objekt på havsbotten.

– Havet utanför Ystad är mycket intressant, säger Patrik Juhlin, mångårig medverkande i Havsresan. Här finns många vrak och mycket annat intressant för dykare. Men vi får inte glömma bort att det finns problem också, inte minst alla spökgarn som fastnat i vrak och på botten, som är dödsfällor för livet i havet, säger Patrik, som fick Ystads kommuns miljöpris 2015 för bland annat sitt stora engagemang för undervattensmiljön.

 Med speciellt fokus på barn och unga genomför Ystads kommun, SEA-U och Havsresan under fältveckan aktiviteter som ett led i kommunens förstudie till marinpedagogisk verksamhet för barn och unga. 

Shakespeare’s Globe Theatre till Ystads teater i sommar

$
0
0

I år är det 400 år sedan William Shakespeare gick ur tiden. På Ystads Teater hyllas han med ett gästspel av hyllade Shakespeare’s Globe Theatre i sommar.

Den 22 och 23 juni är det tredje gången gillt för teatersällskapet. Teaterkompaniet gör då ett nedslag i Ystad under sin turné med The Two Gentlemen of Verona. Tidigare har de satt upp hyllade uppsättningar av Hamlet och Much Ado About Nothing i Ystad. Denna gång handlar historien om Valentine, Silvia, Proteus och Julia i en minst sagt klassisk komedi.

I år får publiken inför varje föreställning en introduktion till Shakespeare och pjäsens handling. Den spelas på en klassiskt vacker engelska och tillsammans med skådespelarnas kroppsspråk är den lätt att förstå.

Läs här för mer information om uppsättningen i Ystad av The Two Gentlemen of Verona.

Här kan du läsa mer på The Globes webbplats och här är en länk till deras facebooksida.


Det finns en mystik i vad som gömmer sig under ytan

$
0
0

Nu är det dags för elever att utforska havet utrustade med vadarstövlar, håvar och vattenkikare tillsammans med marinpedagoger vid Ystads marina.

Efteråt kan man studera fångsten och eleverna får kännedom om de vanligaste arterna i närmiljön och deras plats i näringsväven.

Syftet är att barn och unga på ett lekfullt sätt får bekanta sig med havet och dess egenskaper. Med avstamp i Östersjön får de kunskap om havets betydelse för såväl närmiljö som globalt

Detta ingår som en del av Kultur och Utbildnings förstudie för att undersöka möjligheterna att starta en marinpedagogisk verksamhet i Ystads kommun.  Denna aktivitet är en del av Havsresan Ystad.

 

Gemensam informationskampanj om vad man ska tänka på före och under en kris

$
0
0

Klarar du ett strömavbrott under 72 timmar? Sydöstra Skånes kommuner gör en gemensam kampanj om hur du agerar före och under en kris.

Stormar och stora mängder snö, skyfall och översvämningar, elavbrott, smittsam sjukdom – det är många händelser som kan utgöra en samhällskris. Även om de är ovanliga, kan följderna bli väldigt allvarliga, både för samhället och, framför allt för dig själv. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha möjlighet att ta ansvar för dig och de som finns i din närhet.

Omsorg om medborgarna
Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner har tillsammans med polis, räddningstjänst och sjukhuset i Ystad tagit fram en broschyr med tips och råd om hur man kan förbereda sig innan krisen är ett faktum.

Den heter ”Livsviktig handbok: tänk efter före – agera rätt vid kris” och ger enkla checklistor över vad man kan förbereda och hur du hanterar krisen när den väl kommit.

– Mätningar visar att vi är dåliga på att förbereda oss inför en kris, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Simrishamns, Sjöbo och Ystads kommuner. Vi gör den här kampanjen för att ge tips och råd om hur man kan agera, samtidigt som vi vill skapa trygghet för våra medborgare.

Broschyr till alla hushåll
Broschyren delas ut till alla hushåll i hela sydöstra Skåne i vecka 19. Sommarhushållen får den lagom till midsommar. Broschyren ger på ett lättfattligt sätt tips och råd och förhoppningen är att många ska tänka efter före.

– Få har sett till så att man kan klara sig i ett par dagar utan ström, säger Mats Svensson, räddningschef på SÖRF, Sydöstra Skånes

Frans laddar för final

$
0
0

Frans Jeppsson Wall från Ystad laddar för final i Eurovision på lördag och Ystadborna håller tummarna!

Frans. Foto: SVT

Frans. Foto: SVTNu är det dags för Frans!

Frans Jeppsson Wall från Ystad representerar Sverige på lördag när det är dags för Eurovision Song Contest i Stockholm.

Följ hans fullspäckade program fram till finalen.

Här kan du läsa om allt som händer fram till finalen: 
http://www.svt.se/melodifestivalen/artister/2016/frans/

Här kan du se sändningstiderna på SVT: 
http://www.svt.se/melodifestivalen/se-program/tabla/

 

 

 

 

 

 

 

 

Frans. Foto: SVT

 Frans. Foto: SVT

Bildmaterial: SVT

Ystad Skånes näst bästa ”landsbygdskommun” i Fokus Bäst att bo-ranking

$
0
0

Ystad rankas som Skånes näst bästa ”landsbygdskommun” i tidningen Fokus årliga Bäst att bo-undersökning.

Undersökningen, som genomförs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping, tittar på 43 olika faktorer som gör en ort framgångsrik. Det sammanlagda undersökningsresultatet ger en totalranking med Sveriges alla 290 kommuner. Men man delar också upp kommunerna i grupperna Storstad, Stad, Landsbygd och Glesbygd.

Ystad kommer på 55:e plats totalt av Sveriges kommuner, jämfört med plats 46 förra året.  I Skåne ligger Ystad sexa och rankas som näst bästa landsbygdskommun efter Ängelholm.

Syftet med undersökningen är lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats, att resonera om varför och undersöka villkoren för boende och regional utveckling.

Energieffektiv frikyla på Solbacken svalkar varma dagar

$
0
0

På Solbackens äldreboende i Ystad finns nu ett nytt energieffektivt system som ser till att svalka boende och personal under varma högsommardagar. Enligt SMHI blir det troligen allt vanligare med höga temperaturer under sommaren, speciellt i södra Sverige, vilket kan få allvarliga konsekvenser inte minst för äldre.

I höstas genomfördes ett energieffektiviseringsprojekt på äldreboendet Solbacken. Samtidigt installerades så kallad frikyla som innebär att boende och personal nu har tillgång till svala utrymmen eller svalare luft från ventilationssystemen. Tillsammans med förskolan Glemminge förskola är Solbacken först ut med att kunna erbjuda sin personal och boende komfortkyla i vissa utrymmen vid t ex värmeböljor.

Uppvärmningssystemet på Solbacken har två effektiva värmepumpar som hämtar energin från grundvattnet. På sommaren används grundvattnets naturliga temperatur för komfortkyla. Den svala vätskan skapar kyla till en minimal kostnad från grundvattnet.

- Sommartid när energibrunnarna inte används för uppvärmning kan man nyttja dem för att få så kallad frikyla. Det innebär att grundvattnet som håller en temperatur på cirka 8 grader kan användas att kyla byggnaden. Driftskostnaden är endast pumpenergin som används för att cirkulera vattnet. Vi har installerat kyla i ventilationen och i samlingsrummen där det sitter konvektorer som värmer på vintern och kyler på sommaren. Vi har även bytt ett ventilationsaggregat med effektivare värmeåtervinning och ett kombibatteri som kan kyla tilluften sommartid, säger Jerker Håkansson, energiingenjör på Ystads kommun.

För framtiden finns ytterligare några anläggningar som kan kompletteras med frikyla, bland annat äldreboendet Vigavägen i Köpingebro.

 

 

Viewing all 443 articles
Browse latest View live