Quantcast
Channel: Nyheter från Ystads kommun
Viewing all 443 articles
Browse latest View live

Hitta Ystads stadsdelar på kartan

$
0
0

Nu kan du som är nyfiken på Ystads olika stadsdelar hitta dem i kommunens digitala kartor i Kartportalen.

Man hittar de olika stadsdelarna genom att titta in på vår kartportal på Ystads webbplats.

Gå till kartan ”Samhällsfunktioner”. Klicka på symbolen för ”Innehåll” uppe i högra hörnet på kartan. Kryssa sedan i rutan ”Ystads stadsdelar” för att de ska synas i kartan. Gå hit för att hitta kartan.


Ystads företagare ger kommunen allt bättre betyg

$
0
0

Ystad klättrar gällande enkätsvaren i Svenskt Näringslivs enkätundersökning som utgör en tredjedel av den ranking som kommer 20/9. Trenden i riket totalt är vikande.

Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet med svar från drygt 31 000 företagare från hela Sverige visar att företagsklimatet försämras både på nationell nivå och i många kommuner runt om i landet. Men i Ystad går trenden på andra hållet.

Ystad från ovan. Foto: Christian Lindh

- Det är fantastiskt kul att vi för tredje året i rad ökar och förbättrar oss i företagarnas ögon, säger marknads- och näringslivschef Johan Österberg. Det är ett kvitto på att vi blir bättre och bättre på att tillgodose företagarnas behov. Nu ser vi med spänning fram emot rankingen som kommer i september.

Johan Österberg ser flera faktorer som bidrar till de goda resultaten där företagslots, mötesplatsen i Gamla Rådhuset och ett aktivt och drivande Näringslivsråd är några.

- Vi besöker många företag varje år och min känsla är att stämningen är mycket bra och att företagarna tycker att vi har ett positivt företagsklimat. Enkätsvaren bekräftar detta, säger Kent Mårtensson (s), kommunalråd.

Den 7 juni är det dags för nästa näringslivsfrukost då representanter från Svenskt Näringsliv presenterar enkätsvaren.

Fakta

Länk till undersökningen hittar du här: http://www.foretagsklimat.se/ystad/enkatfragor

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från ca 31 000 företagare från hela landet. Rankingplaceringarna påverkas också av statistiska faktorer från SCB och UC AB. De rör bland annat andelen sysselsatta, andelen företagare och andelen nyföretagsamma människor.

Betyg sätts på en skala 1–6 där 1 är dåligt och 6 är utmärkt. Allra högst sammanfattande omdöme får Höganäs (4,3) följt av Vellinge och Kävlinge. Simrishamn och Trelleborg får lägst betyg (2,7). Den största förbättringen av det sammanfattande omdömet har skett i Örkelljunga följt av Höganäs, Ystad och Skurup.

Utbildning i vattenkunskap för asylsökande

$
0
0

Simkunnigheten är mycket låg bland de asylsökande. Därför kommer Ystads kommun i samarbete med Ystads Simsällskap att erbjuda asylsökande utbildning i vattenkunskap.

Ystads kommun har tillfrågat ca 200 asylsökande, där de har försökt skatta sin simkunnighet på en skala från 1 till 5 på en femgradig skala. En majoritet av de tillfågade skattade sin simkunnighet till 1 på samma skala.

Även bland barnen är simkunnigheten och vattenvanan mycket låg. Därför har Ystads kommun och Ystads Simsällskap (YSS) satt samman en kurs i vattenkunskap för ca 200 asylsökande, främst barnfamiljer eftersom barnen är mest utsatta. Drunkning är nämligen den vanligaste dödsorsaken för barn i Sverige.

– Jag är väldigt glad över att se en sådan uppslutning från Ystad simsällskaps sida, i denna kanske livsavgörande fråga.Bad och vatten är en viktig del av Ystad. På sommaren är stränderna packade av turister och vi har fina badanläggningar. Det är viktigt att alla kan delta i det på ett säkert sätt, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg i Ystads kommun.

Enklare att söka efter detaljplaner

$
0
0

Ystads kommun har lanserat en ny karttjänst så att allmänheten på ett enklare sätt kan hitta och söka detaljplaner i kommunen. Nu går det att klicka direkt i kartan för att få fram information och en länk till handlingarna.

Förutom att det är mer överskådligt är det betydligt enklare för tjänstemän att hjälpa en medborgare att hitta rätt själv.

Robert Hsiung är GIS-ingenjör på Ystads kommun och han har tillsammans med sina kollegor arbetat fram den nya kartportalen:

- Målet är att bygga ut funktionerna till nästa version. Då hoppas vi att det även ska gå att söka på fastighet och detaljplanens namn. Mätverktyg, och utskriftsmöjligheter är också ytterligare funktioner vi hoppas kunna lägga till. Vad gäller informationen i kartan så kommer vi framöver lägga till ytterligare lager för bland annat pågående planer samt översiktsplaner, säger han.

Här hittar du kartportalen.

Lägga sand på stranden – hur smart är det?

$
0
0

Professor Hans Hanson håller lördag den 4 juni ett föredrag vid sin egen brygga om vad man bör och inte bör göra för att skydda våra stränder mot erosion och översvämning. Grevlunda manskör underhåller också.

Grevlunda manskör inleder med ett för ändamålet passande sånger. Därefter kommer Hans Hansson att berätta om hur man kom fram till att lägga sand på stranden vid Ystad Sandskog, som en del av hans föredrag ”Att lägga sand på en strand – hur smart är det egentligen”.

Föredraget riktar sig till allmänheten och kommer på ett lättsamt sätt att förklara vad man bör göra och vad man definitivt inte bör göra för att skydda våra stränder mot erosion och översvämning. Han kommer också att berätta om turistinkomster från stranden och vad de förväntade klimatförändringarna kommer att ställa till med.

Hans Hanson är professor vid Lunds Tekniska högskola (LTH). Han har jobbat med stränderna i Ystad i ca 40 år och han har gjort mycket för att stränderna inte ska försvinna ut i havet. Som tack för bland annat detta jobb fick han guldmedalj av Kungen och i mars

Volontärskola för asylsökande har startat i Ystad

$
0
0

Ystads Kommun har initierat en språkskola för asylsökande där undervisningen bedrivs av volontärer. Under tolv veckor får en grupp om elva elever möjlighet att varje dag under två timmar få lärarledd undervisning.

Denna undervisning kommer att kompletteras med intensiva självstudier. De som lyckas väl med studierna kommer att få stöd för att hitta en lämplig praktikplats.

– Varje person äger sin egen integration. Vi vill ge möjligheter för de som har hög motivation och förmåga. Vi vill hjälpa till så att vi får goda exempel och ambassadörer för andra, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg på Ystads kommun.

Gruppen består av fem kvinnor och sex män. All undervisning bedrivs av volontärer som har gedigen erfarenhet och utbildning. Varje lärare genomför ett pass om två timmar per vecka.

– Stämningen på uppstarten var full av förväntan både hos lärare och elever. Målet är att hitta fler lärare och starta upp fler grupper. För oss som arbetat hårt under några månader för att få till detta var första dagen en dag av glädje och stolthet, säger Peter Eriksson.

Nu startar arbetet med mark och parkeringar runt Ystad Arena

$
0
0

Juni till augusti pågår arbete med marken och parkeringarna runt Ystad Arena. Besökare med bil hänvisas till omkringliggande parkeringar under byggperioden.

Under byggarbetena kommer de två kommunala parkeringarna inom arenaområdet att tillfälligt försvinna, dels parkeringen framför badet, dels parkeringen vid Ungdomens hus, som båda har varit av provisorisk karaktär. Parkeringen vid Ungdomens hus kommer till större delen att vara klar i slutet av augusti. Däremot kommer parkeringen framför badet att vara klar först nästa år – samtidigt som skol- och träningshallen byggs samman med matchhallen under våren.

– De som i sommar måste ta bilen hänvisar vi till andra parkeringar i området, till exempel parkeringarna vid Biblioteket, Disponentgatan och Oskarsgatan eller den så kallade Värnpliktsparkeringen, säger Ann-Sofi Eriksson, byggprojektledare på Ystads kommun. I övrigt finns det ju ett par privata parkeringar i närheten och förstås busslinje 2 som stannar som vanligt utanför arenan.

Vattenplanen säkrar framtidens vattenförsörjning

$
0
0

Rent vatten är en livsviktig resurs. Ystads kommun arbetar ständigt med att säkerställa att vårt vatten är och förblir rent och har hög kvalitet. Nu finns ett förslag till en Vattenplan där du kan läsa mer om framtidens vattenförsörjning.

En viktig del i det kommunens VA-uppdrag är att ta fram en vattenplan. Ett förslag har nu lämnats som kommer att beslutas i kommunfullmäktige uppskattningsvis i september 2016.

Vattenplanen omfattar bland annat en VA-översikt med vår samlade kunskap om VA-nätet i Ystads kommun. Den tydliggör omvärldsfaktorer, hur läget ser ut just nu samt vilka förutsättningar och framtida behov vi har att förhålla oss till.

Planen omfattar även VA-utbyggnadsplanen med en grundlig behovsanalys och en prioritetsutredning.

Läs mer om förslaget här.

svarte strand


Busstrafik nära dig

$
0
0

Det ska vara enkelt att åka kollektivtrafik i Ystads kommun. På linjer och avgångar där underlaget inte alltid räcker för ordinarie trafik erbjuder kommunen förbeställd linjetrafik och närtrafik i samarbete med Skånetrafiken.

Förbeställd linjetrafik

Runt Ystad finns några busslinjer där de flesta avgångar körs med buss på vanligt sätt. Men det finns även avgångar på dessa linjer som måste förbeställas för att man ska kunna åka med, framförallt på kvällstid och lördagar. Dessa avgångar kallas "förbeställd linjetrafik". Vi har tagit fram en folder där du kan se vilka linjer detta gäller. Du kan ladda ner foldern här.

Närtrafik

I områden som saknar tillräckligt med underlag för vanliga busslinjer, erbjuder kommunen närtrafik i samarbete med Skånetrafiken.
Om du bor i ett område där det saknas busslinjer kan du ofta välja att förbeställa din resa hos Skånetrafiken. Resorna sker ofta med taxi och behöver alltid förbeställas. Ladda ner foldern för närtrafik här.

Ungdomars nätvanor

$
0
0

Hur kan du stötta dina ungdomar under sommaren? Fältgruppen informerar inför sommaren.

Sommarlovet står för dörren och många härliga dagar med ledighet och vila för era ungdomar väntar. Sommarlovet kan också innebära risker för dem och utgöra en utmaning för er som föräldrar. Sommaren lockar med strandfester, övernattningar i tält, föräldrafritt med mera. Ledigheten medför kanske större frihet, sena kvällar, nya kompisar och nya lockelser. Det är konstaterat att många ungdomar debuterar med alkohol men även andra droger under sommaren. Du som förälder får vara beredd på att ta nya diskussioner om det som tidigare varit självklart och överenskommet.

Men innan lovet har vi en skolavslutning som kan vara jobbig för en del äldre ungdomar. Din tonåring kan bli utsatt för påtryckningar att dricka alkohol under de sista skolveckorna. Hjälp din tonåring att hitta argument och stärka sig själv för att inte falla för grupptrycket. Men framförallt är vårt budskap: Bjud inte era tonåringar på alkohol. Köp inte ut till dem. Ha koll på vem de är med, vad de gör och när och hur de kommer hem.

Barn och ungas vardag på nätet

Barn och unga tillbringar en hel del av sin tid på internet. Mycket av livet levs på nätet, och som förälder kan det vara klokt att intressera sig för det livet.

Sociala medier

Internetanvändandet är övervägande positivt. För många unga är gemenskapen på internet precis lika viktig och ”på riktigt” som att träffas i den fysiska världen.

Ystad 11:e plats i klimatranking

$
0
0

IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring har genomfört en enkätundersökning för att kartlägga hur kommunerna i Sverige arbetar med klimatanpassning. Ystads kommun hamnar på en 11:e plats med 28 poäng av totalt 33.

I Ystad arbetar man enligt den energi- och klimatstrategi som kommunfullmäktige tagit beslut om. I Sverige är det endast fyra av tio kommuner som har fattat politiska beslut om hur man ska arbeta med klimatanpassning. Kommunens insatser för att förhindra erosion har också påverkat positivt i klimatanpassningsarbetet.

Energi- och klimatstrategin är ett styrande dokument inom kommunen som ska bidra till ett hållbart energisystem genom effektiv energianvändning, ökad andel förnybar energi och minskade klimatutsläpp.

Läs mer om kommunens miljöarbete här.

Här kan du ta del av undersökningen från IVL och Svensk Försäkring.

 

 

 

 

 

Tuffare åtgärder för säkrare och tryggare strand i sommar

$
0
0

För att höja säkerheten på stranden i Sandskogen i sommar kommer bilar som parkerar på räddningsvägarna att forslas bort.

Nu börjar badsäsongen. Ett årligen återkommande problem är bilister som trots skyltningen ”Räddningväg” och förbudsskyltar parkerar sin bil på någon av Sandskogens tre räddningsvägar när man ska till stranden. Förra året intog Ystads kommun en lite striktare attityd till felparkerade bilar i Sandskogen. Parkeringssituationen blev något bättre förra sommaren, men åtgärderna var inte tillräckliga.

 – Det riktigt allvariga är när man trotsar parkeringsförbudet på räddningsvägarna och därigenom riskerar både sitt eget och sina medmänniskors liv vid en eventuell olycka på stranden eller i vattnet. Förutom bötfällning kommer vi denna sommar att gå längre. Vi kommer att börja forsla bort de bilar som står på räddningsvägarna, säger Thomas Andersson, säkerhetschef på Ystads kommun.

Ytterligare en olycksrisk uppstår när man parkerar längs med Österleden genom Sandskogen. Mycket trafik på vägen i kombination med personer i rörelse och parkerande bilar kan skapar lätt farliga trafiksituationer.

– Österleden är en huvudled och då är det parkeringsförbud som gäller. Det uppstår lätt en mycket farlig situation när bilister som kör ut från Sandskogens parkeringar får skymd sikt. De måste köra så långt ut för att få fri sikt att de då står långt ute i körbanan på Österleden, säger Thomas Andersson.

Sommarsimskola

$
0
0

Anmälan till sommarsimskola har öppnat.

Under sommaren 2016 erbjuder Ystads kommun simskola och märkestagningsgrupper för barn födda 2010 eller tidigare.

Undervisningen sker både inomhus på Ystad Arena och utomhus på Nybrostrandsbadet.
Läs mer och anmäl dig här.

sommarsimskola

Tidig arbetsmarknadskontakt genom praktik för asylsökande

$
0
0

En majoritet av de vuxna asylsökande som kommer till Sverige har näringslivserfarenhet. De är vana vid att försörja sig och sin familj. Nu har Peter Eriksson och hans kollegor tagit fram ett praktikupplägg för vuxna asylsökande i Ystad.

De asylsökande kan ha yrken som bagare, murare, ekonomer, chaufförer eller butiksbiträden. Några har det vi brukar kalla bristyrken. Andra har yrken som är internationellt baserade eller yrken som inte finns i Sverige.

– Oavsett så är en tidig kontakt med den svenska arbetsmarknaden alltid bra. Vi har alla läst att det kan ta uppemot sju år innan någon som fått uppehållstillstånd får kontakt med arbetsmarknaden. Så ska det inte vara i Ystad – det ska vi ändra på, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg på Ystads kommun.

Han och hans kollegor har under den senaste tiden arbetat för att skapa en organisation för att förmedla och hantera praktikplatser för asylsökande. De erbjuder matchningar med hög kvalitet. Matchningar där både praktikplatsen och praktikanten får ett utbyte och känner att det är meningsfullt.

– Vi har också kompetens att praktiskt stötta både praktikplatsen och praktikanten, om det skulle behövas. Vi har över 160 potentiella praktikanter i vår databas som gärna vill få en möjlighet.

Archæomusica - Musik, så började det!

$
0
0

Följ med på en resa till musikens ursprung och utforska hur vår äldsta musikhistoria lät.

Vandringsutställningen Archæomusica är en del av det omfattande EU-projektet EMAP. Klostret i Ystad valdes ut bland flera andra europeiska städer för urpremiären den 6 juni. Musik i Syd är EMAP:s institutionella bas i Sverige och samarbetspartner tillsammans med Ystads kommun. Musikarkeolog Cajsa S Lundh är projektledare:

- Utställningen är unik i sitt slag. Hantverkare runt om i Europa har tillverkat repliker av ljudfynd som visas i utställningen. Det finns flera kopplingar till sydöstra Skåne vilket också kommer att höras i utställningen; bronslurar som hittats i Kungagraven i Kivik och en stenålderstrumma framgrävd i Balkåkra.

Till utställningen har specialiserade hantverkare i Europa tillverkat hundratals repliker och rekonstruktioner av de ”ljudfynd” som visas i utställningen – från Neandertalflöjt hittad i Slovenien och stenålderstrumma framgrävd i Skåne till antika lyror och blåsinstrument från Pompeji. Med hjälp av modern teknik och hundratals återskapade instrument, får du som besökare prova på, lyssna och uppleva Europas tidigaste ljudlandskap.

Archæomusica bjuder även på konserter och andra musikupplevelser med gästartister, workshops och föreläsningar. En spännande helhetsupplevelse som innehåller något för alla, oavsett ålder.

Archæomusica visas från den 6 juni 2016 till den 8 januari 2017 och därefter går den vidare till Spanien.

Välkommen!

Läs mer om utställningen.

bild Archaeomusica


Nu byggs det i Västra Sjöstaden

$
0
0

Utvecklingen av Västra Sjöstaden fortsätter. Under sommaren påbörjas byggandet av vägar, vatten och avlopp i området norr om Missunnavägen. Bostadsbyggandet planeras påbörjas under 2017.

Detta första byggskede beräknas vara klart till nästa sommar, då bostadsbyggandet sätter igång. Därefter färdigställs gator och gångbanor helt. Hela projektet beräknas vara klart i slutet av 2018. Enligt planen gäller byggnationen Saltkråkegatan, del av Väderleksvägen, Snögatan, Hagelgatan, Blixtgatan, Kulinggatan, Brisgatan, Orkangatan, Trombgatan och Cyklongatan.

Läs gärna mer här!

Vad tycker du om Regementsgatan?

$
0
0

2017 ska Regementsgatan byggas om och vi vill veta vad du tycker. Det är enkelt! Fyll i vårt formulär, klicka på kartan och skicka in till oss.

Under 2017 ska Regementsgatan byggas om och göras till en attraktiv, säker och tillgänglig gata för både cyklister, gångtrafikanter, bilister och bussar. Målet är också att bättre länka samman Österports torg med Regementsområdet och skapa förutsättningar för ett sjudande gatuliv.
Vad tycker du behövs på Regementsgatan? Vad saknas idag? Vad vill du behålla? Hjälp oss i planeringen av framtidens Regementsgatan genom att lämna dina idéer i vårt formulär.

Regementsgatan - formulär.

Allsång i Norra Promenaden

$
0
0

Lill-Babs inleder allsångs-premiären i Norra Promenaden den 6 juli. Fyra sommarkvällar fylls Norra Promenaden av allsång och artister. Lill-Babs, Christina Nilsson, Thorleif Torstensson och Jan Johansson gästar allsången som leds av Emma och Midas.

I juli månad bjuder Ystads kommun in till inte mindre än fyra kvällar med sång, allsång, gästartister och musik på Norra Promenaden. Kvällarna är gratis och brukar fyllas av Ystadsbor som är sugna på allsång och picknick i sommarkvällen. Ystadsbandet Emma och MIDAS bjuder på musik och allsång från scenen.

Samtliga kvällar bjuds gästartister in för att höja pulsen ytterligare. Stor som liten är välkommen!

6 juli: Lill-Babs

13 juli: Christina Nilsson

20 juli: Thorleif Torstensson

27 juli: Jan Johansen

Plats: Norra Promenaden
Tid: Kl 19.00

Fri entré. Ta med egen stol.

”Talibaner, klaner och långsam färd framåt” – föreläsning av Tuba Hashimi

$
0
0

Lördagen den 9 juli föreläser Tuba Hashimi om sitt arbete för stadsåklagaren i Afghanistan. Om hur hon bland annat utbildat 300 kvinnliga åklagare.

Hennes uppdrag av Afghanistans stadsåklagare var att arbeta för jämställdhet och kvinnors rättigheter och deltagande i rättsväsendet.

Tubas Hashimis föreläsning ger en spännande inblick i hur den afghanska staten tillsammans med internationella organisationer arbetar för att bygga en rättstat där både män och kvinnor aktivt deltar i uppbyggnad och tillämpning.

– Med personliga erfarenheter och exempel kommer vi att få en inblick i en värld som är svår att förstå, som är intressant och där det finns ett hopp om bättre tider. Om en tid där män och kvinnor kan arbeta tillsammans för att bygga ett land, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg på Ystads kommun.

I arbetet med att utbilda kvinnliga åklagare har hon rest och arbetet i samtliga större provinser och mött människor med olika roller och inställning. Hon har bland annat utbildat 300

Antik musik i Klosterkyrkan

$
0
0

Den 16 juli blir det antik musik i Klosterkyrkan när Ystad gästas av den italienska gruppen Ludi Scænic. Det blir musik med inspiration från antikens romerska spel och komedier.

Den italienska gruppen Ludi Scænici ger en unik konsert i Klosterkyrkan i Ystad. Ludi Scænici spelar musik som på romarnas tid och ger en inblick i hur populärmusiken kunde låta under antiken. Specialgäst är Justus Willberg som spelar på en romersk vattenorgel som bland annat användes under gladiatorspel.
Den 16 juli kl 18. Biljetter på www.biljettforum.se.

Viewing all 443 articles
Browse latest View live